Martin Čaban: Babišova demonstrace hrubé síly

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

V průzkumech veřejného mínění posiluje hnutí ANO jako celek i jeho majitel Andrej Babiš osobně. A ministr financí se zjevně rozhodl, že na tento fakt upozorní svého vládního šéfa Bohuslava Sobotku. Demonstrace síly, kterou předvedl prostřednictvím tří příspěvků na Twitteru, je dosud nejdrsnější.

Svým způsobem to odstartoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který je oblíbeným Babišovým fackovacím panákem. Postěžoval si, že Babišova média mu nejsou nakloněna, což jej vzhledem k tomu, jak málo je mu nakloněn Babiš, mohlo stěží překvapit. Babiš jej poté vyzval k nástupu na protialkoholní a psychiatrickou léčbu. Pak připomněl nákup drahého přístroje do ostravské nemocnice, jíž Němeček šéfoval.

A nakonec zbývalo tradiční obvinění z korupce, které Babiš sfoukl spojením drahého nákupu s výstavbou Němečkova domu. Je to zajímavá lekce z nového politického marketingu. Alkoholik, lempl a korupčník aneb Jak sejmout vládního kolegu ve třech snadných krocích.

Jenže právě přímým obviněním Němečka z korupce Babišův poslední útok předčil dosavadní handrkování o kontrolu nad penězi ve zdravotnictví a stal se útokem přímo na premiéra Bohuslava Sobotku. Ten teď naplno čelí konfrontaci s politikou nových pořádků, s efektivním obhroublým populismem, který nejdříve nahlas mluví a až potom myslí, a to ještě jen v tom nejlepším případě.

Sobotka se po Babišově útoku ocitl ve složité pozici, přesněji řečeno v koutě. Jestliže jeden ministr označí druhého za zkorumpovaného alkoholika, může se premiér těžko tvářit, že se nic neděje. Může jednoho z nich vyhodit. Vyhodí-li Němečka, dodá váhu Babišovým obviněním, která jsou ovšem notoricky známá a stokrát prošetřená, i když uznejme, že nikoli uspokojivě a do hloubky vysvětlená. Babišův zdravotnický fámulus a lidovecký poslanec Ludvík Hovorka příběh ostravského Cyberknifu opakuje jako mantru už léta, aniž by kauza někdy došla k hmatatelným výsledkům. Vteřinu po Němečkově vyhazovu by navíc Sobotku s gustem zaživa upekli jeho straničtí oponenti za to, že kapituloval před juniorním koaličním partnerem a nezastal se socialistického kolegy.

Vyhodí-li ovšem Sobotka Babiše, uteče mu z kabinetu celé ANO a vláda skončí. Nejpravděpodobnější by pak byly předčasné volby, po nichž by, soudě podle vývoje popularity stran i politiků, Babiš s radostí vyhnal Sobotku z premiérské kanceláře ve Strakově akademii. Toho si je Babiš velmi dobře vědom, a proto si vůči svému premiérovi může dovolit tak drzé exhibice. Nelze vyloučit ani to, že k předčasným volbám už v duchu míří. Došlo by na ně zřejmě i v případě, že by se Sobotka rozhodl vyhodit oba znesvářené ministry.

Sobotka už není politický zelenáč a možná dokáže najít nějakou střední cestu, která jeho kariéru ani kabinet nevyhodí do povětří. Je ale vychován a vycvičen ve staré, předbabišovské politice, takže jeho osud závisí na tom, jak rychle se dokáže adaptovat na nové pořádky.