Martin Čaban: Dlouhý útěk z normalizace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Když poslanci rozhodují o dětech, jde z toho vždycky mráz po zádech. Stačí si vzpomenout na úděsnou diskuzi, po níž dolní komora poslala na smrt lesní školky. Hrobníkovi z lopaty utekly jen díky prezidentskému vetu.

S povinnou docházkou do posledního ročníku mateřských škol to není o moc lepší. Záměr se zamlouvá v podstatě jen jeho předkladatelům a školským odborům, jimž jde primárně o práci pro učitele, nikoli o děti.

Jinak návrh kritizují všichni včetně organizace Člověk v tísni, která se mimo jiné zabývá inklulzí romské menšiny a provozuje několik školek právě s tímto zaměřením. Právě dětem ze sociálně vyloučených lokalit měl návrh pomoci.

Jenže pomoc v představách ministryně školství znamená befel. Poslední předškolní rok totiž dítě nesmí strávit jen tak v ledajaké školce, nedej pánbůh v lesní, ale pěkně v zařízení se státním štemplem. Jinak ho před nástupem do první třídy čeká „přezkoušení“. Jestlipak se alespoň dnešní předškolní děti dožijí chvíle, kdy české školství vybředne z normalizačních schémat?

Děti v mateřské škole budou muset být dál plně očkovány

Mateřské školy ve středních Čechách přecházejí na zdravou stravu