Martin Kujal: U dluhopisů se vyplatí počkat si

Bankovky

Bankovky Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Česká národní banka
Česká národní banka
3
Fotogalerie

Inflace v Česku v posledních měsících roste na dlouho nevídané úrovně a vše nasvědčuje tomu, že bude v prvním čtvrtletí příštího roku atakovat hranici šesti procent. Česká národní banka zprvu nesměle, ale nyní již poměrně rozhodně navyšuje úrokovou sazbu, za kterou si u ní mohou ukládat koruny obchodní banky. To následně ovlivňuje a dále bude ovlivňovat tržní úrokové sazby v ekonomice. Porostou tedy hypoteční sazby, úroky ze spotřebitelských úvěrů a banky by také měly nabídnout klientům lepší úročení vkladových produktů.

Pro ceny dluhopisů (což jsou s úrokovými sazbami instrumenty přímo spjaté) z toho vyplývá jejich tržní přecenění, a to směrem dolů. Například nabízela-li mi dosud banka (pojištěný) termínovaný vklad za jedno procento, tak dluhopis nesoucí úrok dvě procenta pro mě mohl být zajímavý. Zvedne-li ale nyní banka úročení vkladu na dvě procenta, tak si pravděpodobně dluhopis platící stejná dvě procenta již nebudu chtít koupit a budu od něho požadovat vyšší výnos. Na trhu proto vznikne přetlak nabízených dluhopisů a jejich cena klesne tak, aby nabízely znovu atraktivní výnos, třeba tři procenta. Fondy investující do dluhopisů musejí ze zákona oceňovat svá portfolia aktuálními cenami. Proto nyní, v prostředí rostoucích úroků, se kurzy dluhopisových fondů posunují spíše směrem dolů.

Mnoho otázek na světě nabízí zdánlivě jednoduché řešení, které však při bližším pohledu není tak úplně jednoznačně správné. A tak je tomu i v tomto případě. Dluhopisové fondy, jejichž investice se nyní přecenily směrem dolů, nabízejí totiž do budoucna automaticky vyšší výnosový potenciál. Pomůžeme si opět jednoduchým příkladem: Držel-li fond původně dvouletý dluhopis s výnosem dvě procenta, tak očekávaný příjem fondu byl dvě a dvě procenta v obou letech. Spadne-li jeho cena kvůli přecenění na trhu nyní o dvě procenta, tak po úrokové platbě dvě procenta celkově zrealizuji v prvním roce výnos nula procent. Ve druhém roce mě pak čeká opět úroková platba dvě procenta, a navíc růst ceny o dvě procenta tak, aby při splatnosti dlužník vracel opět celou půjčenou částku. Celkově tedy čtyři procenta ve druhém roce a za dobu investice, stejně jako v prvním případě.

Čistá, i když pro náš případ trochu zjednodušená matematika. Totéž, co jsme ukázali u dluhopisu, platí i pro dluhopisový fond. Krátkodobě tedy negativní vliv rostoucích úroků na fond bude kompenzován vyšší návratností v příštích letech. Navíc nové investice do portfolia dluhopisové fondy nyní pořizují za aktuálních, atraktivnějších podmínek. U dluhopisů tedy platí: Kdo si počká, ten se dočká.

Autor je portfolio manažer J&T Banky

Inflace: Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let

Video placeholde
• Videohub