Náš člověk v USA Julie Urbišová: Střízlivění

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: čtk

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
4
Fotogalerie

Prvních 100 dní prezidenta Trumpa uteklo jako voda. Stejně rychle mu zmizely plány, jimiž se chlubil. Seznam slibů, co všechno stihne v symbolické první stovce, je dlouhý jako řeka Mississippi a jeho hlavní body do soboty dotáhnout jistojistě nestihne.

Tak si to můžeme shrnout: témata, o kterých se mluvilo nejvíc – zrušení Obamacare, postavení zdi na hranici s Mexikem, respektive zajištění finančních prostředků na stavbu a snížení daní. Reforma zdravotního pojištění skončila dříve, než začala – Trump a jeho republikánští kolegové podcenili přípravu. Popojedem, řekli si a chtěli se vrhnout na daňovou reformu. Než se k ní ale dostali, vrací se Trumpův tým ke zdravotnictví. Možná ve snaze stihnout jakýkoli posun právě do soboty, kdy bude prezident předkládat účty. I detaily ke snížení daní mají přijít na poslední chvíli.

Být prezidentem není tak jednoduché – Trump pomalu zjišťuje, že ve veřejné funkci jej nemusí poslouchat každý, jako tomu zřejmě bylo v jeho firmách. Naráží na odpor a ejhle: ukazuje se, že Mexiko nehodlá financovat plánovanou zeď a že má teď prezident problém získat jakékoliv prostředky na plánovanou historickou stavbu, která má Ameriku ochránit od všeho zlého pocházejícího z jihu. Nakonec ani samotný Trump neví, jakou sumu potřebuje. Jednou tvrdí, že bude zeď stát čtyři miliardy dolarů, jindy zmiňuje miliard 10. Podle odborníků by přitom stavba mohla přijít až na 20 miliard dolarů.

V něčem je to stále Trump, jakého jsme poznali před volbami – vždy uvolněný, ale s křečovitým úsměvem, vždy jakoby nad věcí, ale vlastně neznalý problematiky, vždy s velkými gesty a slovy, která se ale ukazují jako prázdná. Lidé z různých odvětví si postupně všímají, že se také mnohé změnilo: ještě před několika měsíci se chtěl Donald Trump přátelit s ruským prezidentem Putinem. Ještě nedávno mluvil o Číně jako o nepříteli číslo 1 v oblasti obchodu. Ještě nedávno zpochybňoval existenci NATO. Během prvních 100 dní ale zaútočil v Sýrii a vymezil se tak i vůči Asadovu ruskému spojenci, s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem si pochutnali na tom nejbáječnějším čokoládovém dortu a zaplať pánbůh už opět uznává důležitost Severoatlantické aliance.

Podle různých průzkumů má Trump v prvních sto dnech ve funkci nejmenší podporu v moderní historii – okolo 40 procent. Jeho voliči ovšem zůstávají věrní – 94 procent těch, kteří Trumpa volili, za ním stojí i dnes. To bude prezident Trump jistě rád. Možná o tom napíše i tweet.

Autorka je novinářkou žijící v USA