Německý diář: Německé školní memento

V Německu se po koronavirové pauze a prázdninách znovu otevírají školy.

V Německu se po koronavirové pauze a prázdninách znovu otevírají školy. Zdroj: Reuters

Zatímco v Česku začala druhá půlka prázdnin, v řadě německých zemí a měst se pomalu rozbíhá školní rok. První po koronakrizi, kdy by škola měla být zase plná dětí a výuka by měla běžet tradičním kontaktním způsobem.

Meklenbursko-Přední Pomořansko, kde školy otevřely už v pondělí, velké problémy neočekává. Počet nakažených je podobně jako v celém bývalém východním Německu velmi nízký, školy by se tedy neměly stát centrem druhé vlny nákazy. V Hamburku, kde se ve školách začíná učit od 6. srpna, nebo v Severním Porýní-Vestfálsku (nejlidnatější německá spolková země s největším počtem případů COVID-19, kde se školy otevírají 12. srpna) už tak lehkou hlavu nemají, mimo jiné i proto, že v poslední době počet nakažených v Německu opět roste a blíží se k dubnovým číslům.

Strach z nákazy samozřejmě ovládá i opatření ve školách. Učit se má s rozestupy, ale bez roušek, ve školních jídelnách se připravují speciální úpravy zabraňující kontaktu žáků. Chystá se výuka v přísně oddělených skupinách, které by se podobně jako v českých školách neměly nijak míchat dohromady, což přináší nečekané komplikace, protože není dostatek učitelů. Ti, kteří učit budou, si zase stěžují na nárůst práce bez vyšších odměn a na to, že nebylo dost času na přípravu nového prostředí, protože politici se až příliš dlouho dohadovali, jak vše zařídit, a všechno řešili až na poslední chvíli.

Německo je zkrátka v podobném školním zmatku a obavách jako Česko. Čeští politici ale mají ještě měsíc na vylepšení organizace. Trochu chaotický rozjezd německého školního vlaku by mohl být dostatečným varováním před přílišnou lehkomyslností. Snad se ministr Plaga z dovolené v Česku pečlivě dívá i za německé hranice.

Autor je spolupracovník redakce