ODS to nechce zakřiknout. S Fialou by chtěla zůstat nejlépe na věčné časy

Kongres ODS, (9.04.2022).

Kongres ODS, (9.04.2022). Zdroj: Blesk FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

Premiér Petr Fiala (ODS) na 30. kongresu ODS (8.4.2022)
Kongres ODS, (9.04.2022).
Kongres ODS, (9.04.2022).
Kongres ODS, (09.04.2022).
Kongres ODS, (09.04.2022).
10
Fotogalerie

Víkendový kongres ODS ukázal, jak moc odlišně může být vnímána jedna osoba v rozmezí pouhých dvou let. Je to praktická ukázka jevu, který zatím nemá žádné jméno, takže by se dal klidně nazvat podle jeho aktéra jako Fialův. Ačkoliv pan profesor zůstává stále stejným člověkem, okolí ho vlivem okolností vnímá najednou úplně jinak než dřív. Na rozdíl od svých předchůdců Topolánka a Nečase by se ale Fiala nemusel ve své funkci změnit se svým okolím.

V lednu 2020, tedy ve zcela jiné realitě populární Babišovy vlády, bez jakékoliv zkušenosti s covidem a válkou na Ukrajině, byl Petr Fiala zvolen předsedou ODS jaksi ze setrvačnosti. Někdejší pravicový hegemon tehdy ve svých řadách úporně hledal nějakého „zlého muže”, který by se Babišovi dokázal postavit razantněji než akademický Fiala. Jenže nikdo takový se nenašel a delegáti tedy chtě nechtě opět zvolili brněnského profesora, někteří však s velkými pochybnostmi o tom, zda právě on dokáže ODS zařídit volební úspěch.

Je duben 2022 a Petr Fiala se na dalším kongresu proměnil v superstar. Na jeho příjezd se čeká podobně jako na návštěvu popové hvězdy. Každý se s ním chce vyfotit, delegáti mu dlouze aplaudují a nikdo se na něj nemračí. 

Když se daří, kdekdo se rád přidá

U Fialy je velká naděje, že se s okolím nezmění, na rozdíl od svých předchůdců Mirka Topolánka či Petra Nečase. Ti byli mimochodem na víkendovém kongresu jako „VIP hosté”. Když se daří, kdekdo se rád přidá. I ten, kdo ODS málem pohřbil zaživa (Nečas), nebo ten, kdo stranu opustil, když jí bylo nejhůř, a to tak, že zkrátka nezaplatil členské příspěvky (Topolánek). Na pražském sjezdu občanských demokratů nechyběl ani další přízrak minulosti, exministr vnitra Ivan Langer, kterého voliči v roce 2010 ostudně vykroužkovali z postu lídra kandidátky.

Z Fialova projevu na kongresu lze usuzovat, že si tuto současnou křehkou euforii velmi dobře uvědomuje a chce stranu pro její dobro udržovat v nebezpečí, že o tězce vydobyté pozice zase přijde. „Musíme si přiznat, že mnozí nás volili proto, že jsme jim přišli v tu chvíli jako nejmenší zlo. Prostě si řekli, že zavřou oči a ještě jednou to s námi zkusí. To musíme mít na paměti a podle toho se chovat,” řekl Fiala a ODS by si tato slova rovnou mohla vytesat do stranického základního kamene.

Podívejte se na rozhovor s ministrem financí a prvním místopředsedou ODS Zbyňkem Stanjurou:

Video placeholde
Investiční fondy by mohly přijít o výhodu nižšího zdanění, říká Stanjura • Videohub

Pozoruhodný byl i další Fialův apel, který se mezi zprávami o kongresu často vytratil. Podle premiéra je nezbytné „udržení sociálního smíru přesně zacílenými politikami”, což rovnou zasadil do kontextu „vítězství nad extremisty a populisty”. Fiala zjevně nechce opakovat chyby Topolánka i Nečase a jako politologovi je mu jasné, že v době až patnáctiprocentní inflace snížením životní úrovně střední a nižší třídy nahraje hlasy populistické (hnutí ANO) a extremistické (SPD, Trikolóra) opozici. I proto se teď vláda například snaží regulovat marži čerpacích stanic, aby uhlídala co nejnižší možné ceny pohonných hmot, a rozhodně přitom nešetří ostrými „pokrokovými” vyjádřeními, za které by se nemusel stydět ani leckterý odborový předák.

Návrat do kmotrovských regionů

Jak se předseda ODS delegátům svěřil, jeho největším přáním je, aby „Občanská demokratická strana a její kongres za dva roky byly ve stejné kondici a náladě jako dnes”. To znamená, že ODS je emocionálně na vrcholu svého comebacku a Fiala a s ním i celá strana bude chtít tuto éru co nejvíc prodloužit.

Jedním z nástrojů, jak toho docílit, může být i blížící se volba prezidenta. Fialovo jméno už padá i mezi členy nejužšího vedení strany. Fiala má tu výhodu, že může vyčkávat až do listopadu, kdy zřejmě uplyne termín pro přihlášky do klání o hlavu státu. A rozhodnout se až podle aktuálního dění ve společnosti. Na druhou stranu jeho přestup ze Strakovy akademie na Pražský hrad by byl až moc hektický, což není konzervativci jeho střihu příliš blízké.

Ještě před prezidentskými volbami se letos dočkáme voleb komunálních, kde může být návrat ODS na výsluní ošemetný vzhledem k regionálně kmotrovské minulosti strany. Občanští demokraté to zatím nechtějí zakřiknout, ale s Petrem Fialou jsou na dobré cestě stát se moderní pravicí bez ultrakonzervatismu, euroskepticismu a korupce. A skoro bych v tomto bilančním textu o ODS zapomněl na Václava Klause, jehož jméno ani nebylo nutné zmiňovat. To také o něčem vypovídá.