Pavel Otto: Babiš donášel. Teď mlčí

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek / Euro

Šéf ANO, ministr financí a velkopodnikatel Babiš, se čile scházel nejen s předlistopadovými fízly. Jak napsal magazín Reportér, udržoval kontakty i s těmi polistopadovými, konkrétně s příslušníky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Například jim pomáhal s vyšetřováním kauzy státního Čepra či s lobbistou Jackem Spyrou. Ten se motal kolem privatizace Unipetrolu, který si tehdy chtěl koupit Babiš. A na přelomu let 2012 a 2013, kdy se už zřejmě chystala razie na Úřadu vlády, která Babiše katapultovala do vrcholné politiky, a tím zásadně změnila poměry v zemi, se měl majitel Agrofertu setkávat s ředitelem útvaru Šlachtou.

Oba tvrdí, že to bylo kvůli bezpečnosti ministra financí. To ale nesedí, protože v té době jím byl Babišem nenáviděný démon Kalousek. Zajímavá je i jiná věc. Když šlo o druhé, Babiš pilně práskal. Jenže teď, když vyšetřovatelé navrhli obžalovat jednu ze společností jeho impéria kvůli manipulaci s veřejnými zakázkami, mlčí jako hrob a prchá z tiskovek. Ptáčkovi se prostě zpívat nechce, byť se před vládní dovolenou vytahoval: Já jsem stále on-line, já s tím problém nemám. Třeba se Šlachtou zase něco pečou.

Volno má Sobotkův kabinet ještě celý tento týden, což v těch vedrech člověka docela posiluje. Na Vysočině brázdí Veselský rybník na nafukovacím člunu prezident Miloš Zeman. Kéž by tam zůstal co nejdéle. Snad jediný, komu to vadí, je jeho předchůdce Klaus, který má dovolenou za barbarský přežitek minulého století.

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: