Pavel Otto: Bude válka?

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) Zdroj: ctk

Armáda urychleně nakoupí nové útočné pušky, pistole, nákladní automobily a další techniku. Chce doplnit zásoby pro případ nutného nasazení v rámci NATO nebo kvůli možnému střežení hranic před uprchlíky. Protože strašně moc spěchá, nebude se řídit zákonem o veřejných zakázkách. Celkem jedenáct kontraktů za 1,24 miliardy korun získají české firmy a státní podniky.

„Podnětem je neustále se zhoršující bezpečnostní situace ve světě, která reálně představuje ohrožení zájmů České republiky a českých občanů. Po vyhodnocení všech rizik a hrozeb muselo ministerstvo na tuto situaci efektivně a adekvátně reagovat,“ vysvětlil šéf rezortu Stropnický. Skoro to vypadá, že bude válka. Anebo je problém jinde?

Na to, abychom poslali pár set vojáků do zahraniční či na ostrahu hranic, máme pušek, pistolí i náklaďáků habaděj. Stropnický spíše předvádí hereckou etudu, aby zamaskoval fakt, že mu v rozpočtu zbylo několik miliard, jež potřebuje ještě letos utratit. Podobné přebytky totiž jeho partajnímu šéfovi, strážci státní kasy Babišovi, nedělají ani trochu radost. Na jaře ministrům vyčetl, že nechápe, co po něm chtějí, když jim z loňska zbylo 47 miliard.

Tento fakt může být důvodem dalšího nákupu. Stropnický bude mít k dispozici opancéřovanou limuzínu, která ho ochrání před výbuchy či kulometnými střelami ráže 7,62×51 milimetrů. A pořídí si ještě totožné auto bez pancéřování. Není zřejmé proč, když podle armádních zpravodajců čelí riziku ozbrojeného útoku. Ve druhém autě bude asi jezdit jen v oploceném areálu svého úřadu. Každopádně oba vozy spolknou 14,5 milionu bez DPH. Tak ohroženého ministra obrany, kterému by usilovala o život nějaká mocnost či teroristická organizace, jsme ještě neměli.