Pavel Otto: Psí život

Martin Bursík kandiduje s novou stranou LES

Martin Bursík kandiduje s novou stranou LES Zdroj: E15 Anna Vackova

Kdo se v pondělí vyskytoval poblíž jisté budovy ministerstva obrany v pražských Dejvicích, nemohl neslyšet výkřiky ‚císař pán je vůl‘ doprovázené psím vytím. Podle informací zápisníku šlo o vojenského psovoda německého ovčáka Athose. Ten byl těžce zraněn v Afghánistánu a právě v pondělí měl dostat medaili přímo z rukou ministra obrany Picka.

Jenže slavnostní akce se musela zrušit. Strana práv občanů zemanovci si Picka pozvala na kobereček. Přesněji řečeno to byl premiér Rusnok, který do šéfa rezortu obrany hučel, aby za kamarády prezidenta Zemana kandidoval. Picek zatím sílícímu tlaku vzdoruje. Držíme mu palce.

V nové straně expředsedy zelených Bursíka LES se objevili aktivista Matěj Hollan zatvrzele bojující proti hazardu a textař Michal Horáček. Ten přitom spoluzaložil sázkovou kancelář Fortuna. Zdá se, že když jde o veřejné blaho, umí se dohodnout i lidé, do nichž by to jeden neřekl.

Teď krátce z komunálu. Pražští radní zrušili čtvrtmiliardový tendr na opravu Šlechtovy restaurace ve Stromovce. Prý nejsou peníze. To už jsme slyšeli v uplynulých letech mnohokrát, zatímco se kulturní památka dál rozpadá. Hlavně že máme kartu Pražana.

A na závěr dobrá zpráva. Po Šlechtovce se rozpadají také Věci veřejné a do politického hrobu chtějí strhnout i partaj Tomia Okamury. Strana se usnesla, že podpoří jeho Úsvit přímé demokracie. Po takové personální injekci navrhujeme změnu názvu tohoto uskupení, konkrétně slovo úsvit nahradit slovem soumrak.