Pavel Otto: Trojka k pohledání

Podporovatel prezidenta Miloše Zemana

Podporovatel prezidenta Miloše Zemana Zdroj: ctk

Kromě lidí, kteří jedí gothajský salám – alespoň tak charakterizoval voliče prezidenta Zemana jeho poradce Nejedlý – se hlava státu snaží oslovovat také ty, kteří by muslimy namleli do masokostní moučky nebo je zavřeli do koncentračních táborů. A daří se to, jak dokládá poslední akce na Zemanovu podporu.

Jistě, vyslechl si pár výhrad. Například musí slevit z levicových vizí, odvolat veřejného škůdce Sobotku a stáhnout z Hradu ten modrý hadr se satanskými hvězdičkami. Ale budiž, národ za ním stojí. Ochrání ho před bezvěrci i bruselskými pařáty. Mezi řečníky nechyběl bývalý šéf republikánů Sládek, který kdysi varoval, že si Češi budou klekat na muslimský modlitební kobereček. „Jsem rád, že to, co jsem tady ve smršti vajíček prosazoval před dvaceti lety, našlo podporu,“ pochvaloval si.

Otázkou zůstává, co si hlava státu od oživení politické mrtvoly slibuje. I když je to už dávno, co Sládek kandidoval na prezidenta, při projevu na Václavském náměstí se nezdálo, že by ztrácel páru. Anebo spolu s Babišem Zemana za dva roky podpoří? To by tedy byla trojka k pohledání.

Stát vleze lidem do kotlů, aby zkontroloval, čím si topí. Doslova pekelný návrh Babišova ministra životního prostředí schválila vláda. Pravděpodobně proto, že už příští podzim se konají krajské a senátní volby – takže toho, kdo by stranické letáky používal na podpal, to přijde draho.