Pavla Palaščáková: Konečně doma

Rusové na Krymu uvítali rozhodnutí parlamentu o připojení k Rusku

Rusové na Krymu uvítali rozhodnutí parlamentu o připojení k Rusku Zdroj: ctk

Parlament v Simferopolu splnil letité tužby velké části obyvatel Krymu, když poslal poloostrov do náručí matky Rusi. Život v malebné krajině hor, mořských útesů a přepychových paláců ruských šlechticů, z nichž nejbohatší dokázal při útěku před bolševiky pobrat aspoň pár Rembrandtů, se zjednoduší.

Zdejší trhovci nebudou muset fungovat v duálním měnovém systému, kdy po zákazních žádají rubly, ale čekají, že jim na stolcích přistane ukrajinská měna. Autorka textu se kdysi snažila jedné stařeně vysvětlit, že peníze se teď jmenují hřivny, tvrdě však narazila. Moudrá žena věděla, že nemá smysl učit se přechodné novoty.

Místní také budou moci dát naplno průchod názorům na zahraniční politiku, které si vytvořili poctivým sledováním ruských televizí. Ne že by se doteď zcela drželi zpátky. Když někdejší prezident Viktor Juščenko hrozil Moskvě pěstí kvůli konfliktu s Tbilisi, vítaly postarší ženy s ikonami v ruce ruské námořníky, vracející se od gruzínského pobřeží.

I mladí lidé ale tušili, že pod samostatnou Ukrajinou dlouho nezůstanou. Vzpomínka na sotva dvacetiletou průvodkyni nadšeně vyprávějící o každém šroubku lodí ruské černomořské flotily při vyhlídkové plavbě sevastopolskou zátokou je toho důkazem. „A támhle vzadu kotví pár lodí ukrajinského námořnictva,“ máchla netečně rukou do dáli, čímž měla povinnost odbytou. Je nesmyslné očekávat, že stejným gestem vůči Kyjevu neskončí referendum o budoucnosti poloostrova v půli března.