Pavla Palaščáková: Korejská zombie

Prvním cílem severokorejské agrese by zřejmě byl její jiřní soused (Na snímku hranice obou zemí)

Prvním cílem severokorejské agrese by zřejmě byl její jiřní soused (Na snímku hranice obou zemí) Zdroj: CC BY 2.0: Karl Baron

Svět nemůže přijít na to, co se děje v Severní Koreji. Už měsíc se spekuluje o příčinách zmizení Kim Čong-una z veřejného života. Média se podivují nad tím, že si známý sportovní fanoušek nechal ujít nedělní oslavu návratu úspěšných účastníků Asijských her. Na internetu kolují divoké dohady, které se nejčastěji točí kolem jeho zdravotního stavu. Podle některých domněnek vůdcovu fyzičku podkopala závislost na tabáku patrná i z oficiálních snímků.

Další se domnívají, že se stal obětí vášně k ementálu. Ze Švýcarska ho údajně dováží v takovém množství, že už kvůli nadváze kulhá. Tato teorie není v rozporu s tvrzením některých expertů na Pchjongjang, podle nichž přibral záměrně, aby se podobal svému otci a získal jeho autoritu. Existují ale i jiné výklady zmizení majitele nejdiskutovanějšího účesu. Podle expříslušníka kontrarozvědky, jenž z izolovaného státu utekl, se v zemi uskutečnil převrat a různé skupiny tam bojují o moc.

Vnukovi zakladatele KLDR podle něj vypověděl poslušnost klíčový orgán – oddělení organizace a pokynů. Důvody jsou přitom mrzké, jeho členové prý chtějí zbohatnout na obchodu se zahraničím.

Teorie o politických změnách se nedá potvrdit, nahrává jí ale nenadálá vstřícnost země k jižnímu sousedovi. The Daily Telegraph už postavil nadějnému diktátorovi pomníček, když vydal sérii nejbizarnějších fotek jedenatřicetiletého Kima. Na snímcích většinou kontroluje severokorejskou zemědělskou a průmyslovou produkci od ponožek přes hlívy až po smartphony.