Petr Bartoň: Jak funguje české inflační perpetuum mobile

Podle všeho jsme alespoň vynalezli recept na věčnou inflaci zdarma.

Podle všeho jsme alespoň vynalezli recept na věčnou inflaci zdarma. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Máme tu perpetuum mobile. Ne sice to, o kterém lidstvo touží od svého odchodu z jeskyně – ve formě věčné energie zdarma. Škoda. Ale podle všeho jsme alespoň vynalezli recept na věčnou inflaci zdarma. I díky třem změnám posledních dnů – v DPH, úrocích a v zelené taxonomii.

Návod k sestrojení perpetua mobile je jednoduchý: Vezměte svou inflaci. Pomocí centrální banky zvyšte úrokovou míru. Pokud je vaše inflace nákladová – covid podvázal výrobu, ale lidé mají peněz pořád stejně – už jste inflačnímu perpetuu mobile na dosah. Gratulujeme. Dražší úvěry zdraží podnikatelské úvěry a investice a náklady na výrobu se zase zvýší a promítnou do cen. Pokud je však inflace primárně poptávková (kterou svět znal posledních 50 let), vaše perpetuum je ohroženo. Vyšší úroky ochladí poptávku a tím i tlak na ceny. 

Naštěstí je tu pro vaše perpetuum ještě vláda. Ta také přemýšlí, jak lidem snížit ceny. I všimne si, že poměrně značnou část ceny tvoří její DPH. Tak vládu napadne tu daň snížit či rovnou zrušit. Ta česká zvažuje, že dočasně sníží DPH na ekologické výrobky na pět procent. V krátkém období inflace malinko klesne – ale nezpomalí růst. Příčinu inflace – lockdowny poničenou výrobu – totiž snížení daně neodstraní. 

Ba naopak. Snižování DPH může v dalším období inflaci posílit – a zachránit budování perpetua mobile na inflaci. Jakákoli inflace totiž není ničím jiným, než že příliš mnoho peněz honí příliš málo zboží a služeb. I když se nám to jako spotřebitelům samozřejmě nelíbí, DPH „odčerpává“ část těchto „mnohopeněz“ na vládní účty. Z nich nyní nebudou utraceny a „vráceny do oběhu“, jen sníží zadlužení. Pokud ale vláda skrze nižší DPH nechá lidem více peněz, bude to dobře pro spotřebitele, ale tyto ušetřené peníze budou dále posilovat spotřebu, a tlak na zvyšování cen. Cesta do inflačních pekel bývá dlážděna dobrými úmysly. 

V Česku navíc plán na pětiprocentní DPH naráží i na pravidla EU. Země smí mít jednu standardní sazbu a určité vyjmenované věci je možné přeřadit do maximálně dvou vytvořených nižších sazeb, z nichž žádná nesmí být nižší než pět procent. Vládní politici se tedy chytli prosincového rozšíření seznamu EU, díky čemuž lze snížit DPH právě až na pět procent.

Ale pozor, žádná z našich nižších sazeb DPH není pětiprocentní a žádnou další již utvořit nesmíme. Naše dvě povolené sazby jsme nastavili na 10 a 15 procent. Naše nejnižší sazba je tak zároveň nejvyšší v Evropě. Pokud by tedy vláda chtěla snížit DPH na ekologické produkty na pět procent, musela by snížit celou desetiprocentní kategorii. 

A nová zelená taxonomie? Ta zrušila dílčí milníky cesty za „zeleným plynem“, které už nebude muset honem plnit evropskými dotacemi podpořený výrobce. Na unijní peníze tak bude více žadatelů, čímž se snad zlepší smysluplnost a kvalita nakonec podpořených projektů. Dobře pro zelenou ekonomiku, dobře pro západního poplatníka, který to platí. A bohužel dobře i pro konstruktéra inflačního perpetua. I evropské peníze se totiž budou honit za stejnou omezenou, poničenou výrobou.