Stanislav Šulc: Brity čeká pořádná kocovina

brexit

brexit Zdroj: brexit

Británie má svých pět minut slávy. Voliči hlasující pro vystoupení království z Evropské unie prokázali morálku a převýšili přívržence druhého tábora. Dnes budou „leavisté“ slavit, s radostí se podívají na trhy, které už teď padají jako hrušky, a určitě jim pogratuluje několik českých velikánů typu Václava Klause či Václava Klause ml. Pak přijde spánek, posléze probuzení a možná nepříjemná kocovina.

Ekonomické dopady brexitu jsou opravdu velkou neznámou, to mají příznivci odchodu z evropského společenství pravdu, a případné černé scénáře si tedy můžeme nechat od cesty. Zajímavější ale bude vlna referend, kterým by samotní Britové mohli začít čelit.

Nejprve se o repete pokusí Skotové, kteří by se po potenciálním osamostatnění okamžitě přihlásili o členství v EU. Nejpozději ve stejné chvíli by se o neméně pikantní referendum mohli pokusit Irové. Představitelé Sinn Féin už prohlásili, že znovu spojí irský ostrov v jeden velký stát. A samozřejmě i ten bude členem EU.

A pak už by byla jen otázka času, kdy by si nějaké referendum uspořádali také obyvatelé ostrovu Man. Ten je momentálně spravován Britským královstvím. Ale geograficky je mezi Anglií, Skotskem i Irskem, takže by si místní nejspíš mohli také vybrat, kam chtějí patřit.

Možná by se pak Britové začali modlit za to, aby rychle vymysleli nějakou kličku, jak referendum ignorovat a status quo zachovat za každou cenu.