Libra prudce spadla, na trzích zavládla panika

Kurz libry

Kurz libry Zdroj: ctk/AP

Britská libra se dnes vůči dolaru propadla o více než deset procent a dostala se na nejnižší úroveň za více než tři desetiletí. Výrazně ztrácela i k dalším měnám včetně eura. Reaguje tak na výsledky referenda v Británii, kde voliči rozhodli, že země odejde z Evropské unie. Libra sestoupila až na 1,323 dolaru, nejníže od září 1985. Později část ztrát smazala a pohybovala se kolem 1,36 dolaru.

Libra zažila nejbouřlivější chvíle za mnoho let, když po počátečním posílení až k hodnotám kolem 1,48 dolaru začala strmě padat. „Na trzích po středečních optimistických pohybech vládne panika. Lidé prodávají libru a vše, co je s ní spojeno,“ řekl analytik Ajako Sera ze společnosti Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Britská banka HSBC předpověděla, že libra do konce letošního roku klesne až na 1,20 dolaru. Takzvaný brexit, tedy vystoupení Británie z EU, podle HSBC ještě více podtrhne problémy, které má Británie s vysokými deficity veřejných financích a na běžném účtu platební bilance.

Čtěte komentáře:

Euro vůči libře vykazuje růst o 4,5 procenta na 81,35 pence. Předtím byl propad libry ještě výraznější a měna se nacházela nejníže za více než dva roky. K dolaru jednotná evropská měna ztrácí asi čtyři procenta, čímž se dostala pod 1,1 dolaru, tedy na nejnižší úroveň od března.

Vůči japonskému jenu libra odepisuje zhruba 12 procent a pohybuje se kolem 139 jenů. „Je to bouřlivé,“ poznamenal k situaci na finančních trzích hlavní ekonom investiční společnosti AMP Capital Shane Oliver.

Akcie v Asii prudce klesají, japonská burza ztrácí přes 8 procent
Asijské akciové trhy dnes kvůli brexitu prudce oslabují. Hlavní index japonských akcií Nikkei ztrácí více než osm procent. Akciový index MSCI pro Asii a Tichomoří bez zahrnutí Japonska si odepisuje téměř pět procent. Vývoj na trzích podle BBC signalizuje, že britská burza zahájí obchodování se zhruba osmiprocentním propadem.

Česká měna na referendum dopoledne reagovala střídmě. Spolu s eurem oslabila vůči dolaru, k evropské měně se ale po ranním mírném oslabení téměř vrátila ke čtvrtečním úrovním. Výrazněji koruna zpevnila vůči britské libře, která na referendum reagovala propadem kurzu.

„Česká koruna zůstává velmi odolnou měnou. Její ztráty na páru s eurem jsou ve srovnání s jinými trhy minimální,“ podotkl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Téměř beze ztrát zvládá koruna nervozitu na trzích i podle Jiřího Cihláře z Next Finance. Vlk poukázal na korekce ranních prudkých pohybů.

Vůči britské libře česká měna ráno zpevnila přechodně až pod hladinu 33 Kč/GBP na nejsilnější úrovně od konce roku 2013. Hodinu před polednem se kurz dostal na 33,87 Kč/EUR, posílení koruny se tak zmírnilo na zhruba čtyři procenta.

Kurz britské libry k české koruněGraphical visualization of market data.

Britská centrální banka učiní veškeré nezbytné kroky, aby po referendu zajistila měnovou a finanční stabilitu. Podle guvernéra Marka Carneyho je připravena vynaložit na podporu finančních trhů více než 250 miliard liber (8,4 bilionu korun). „Lid Spojeného království si zvolil odchod z Evropské unie. Po tomto výsledku nevyhnutelně nastane období nejistoty,“ řekl Carney. V počáteční fázi podle něj nedojde k žádným změnám v oblasti výměny zboží či služeb, ani v možnostech cestování pro občany Británie.

Kurz britské libry k dolaruGraphical visualization of market data.

„Bude určitou dobu trvat, než si Spojené království vytvoří nové vztahy s Evropou a zbytkem světa,“ upozornil. Během tohoto procesu lze podle Carneyho očekávat určité výkyvy v ekonomice i na finančních trzích. „Bank of England vývoj pozorně sleduje,“ uvedla dnes centrální banka ve svém prohlášení. „Úzce spolupracujeme s ministerstvem financí, dalšími domácími úřady i se zahraničními centrálními bankami,“ dodala.

Britská měnová autorita již dříve varovala, že brexit by mohl tamní ekonomice způsobit značnou újmu a v důsledku oslabení libry zvýšit inflaci.