Tereza Zavadilová: Stávka!

Před budovou vedení automobilky Škoda Auto v Mladé Boleslavi demonstrovaly 15. dubna tisíce zaměstnanců za vyšší mzdy. Odbory se stále s firmou nedohodly na růstu mezd, i když kolektivní smlouva vypršela na konci března.¨

Před budovou vedení automobilky Škoda Auto v Mladé Boleslavi demonstrovaly 15. dubna tisíce zaměstnanců za vyšší mzdy. Odbory se stále s firmou nedohodly na růstu mezd, i když kolektivní smlouva vypršela na konci března.¨ Zdroj: CTK

Tisíce škodováků včera demonstrovaly za vyšší mzdy a hrozí stávkou, pokud jim vedení firmy nezvýší platy o pět procent. Při jejich průměrné mzdě (34 tisíc korun) se to může zdát jako drzý požadavek.

Jenže Škoda loni rekordně zvýšila zisk – skoro o polovinu. Takže požadavek zaměstnanců podílet se na úspěchu i odměnou je prostě fér. V Česku máme oproti jiným národům výraznější sklon jít z extrému do extrému.

Za komunistů byly v odborech miliony lidí kvůli vánočním kolekcím a rekreaci. Teď se zaměstnanci v privátní sféře na odbory bojí jen pomyslet. Přitom v odvětvích, jako jsou obchodní řetězce či call centra, panují podmínky práce nedůstojné člověka 21. století.

Mnoho zahraničních vlastníků firem si v Česku dovolí, na co by doma ani nepomysleli. A čeští podnikatelé se to od nich vesele učí. Jen ať boleslavské odbory ukážou drápky. Ono to občas neuškodí.