Tereza Zavadilová: Vyměnit politiky se „povedlo“

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro MArtin Pinkas

Tím, kdo může oslavovat současný kolaps české politické scény, je obskurní občanské sdružení Vyměňte politiky.cz. Protože paměť je krátká, připomeneme: Toto sdružení – tehdy hojně podporované „celebritami“ – se proslavilo před parlamentními volbami v roce 2010 s „vykroužkováváním“ politických kandidátek.

Část zmateného voličstva tehdy dílem sedla na lep Johnovým populistickým Věcem veřejným, část právě této iniciativě, která jako dobrý nápad a cestu k opravdové demokracii prosazovala vytlačení lidí na čelných příčkách kandidátek ve prospěch těch, kteří tam byli uvedeni do počtu na posledních čtyřech místech. Se stejnou agitkou jako vévéčka, tedy že se do sněmovny neprotlačí dinosauři, ale nová krev. Stalo se.

Produktem kroužkování je třeba poslanec Florián, který ve středu shodil ODS, potažmo celou dosavadní koalici. Florián (dosavadní řidič a asistent politiků a podnikatelů) byl na pražské kandidátce ODS na 36. místě a zblblí lidé ho opravdu vykroužkovali. „V roce 2010 patřila iniciativa Vyměňte politiky.cz k nejvýraznějším občanským uskupením, která tehdy přiměla tisíce voličů ke ,vzpouře‘ proti zdiskreditovaným stranám a politikům,“ chválí se samo sdružení v tiskové zprávě. Deník E15 prosazuje pragmatické názory, a to i v politice.

Dlouhodobě upozorňujeme na rizikové jevy dříve, než je mainstream objeví. Paměť je krátká a předčasné volby se blíží. Nesedněte znova na lep aktivistům, kteří chtějí dělat elity z lidí zdola. Češi mají defenestrace rádi, ale ještě nikdy se jim to nevyplatilo.