Tomáš Vlk: Jak bojovat se sílícím inlfačním nepřítelem

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Česká národní banka
2
Fotogalerie

Inflace ukusuje z úspor a velká inflace ukusuje hodně. Pouze spořit tedy znamená prohrát, což je známá věc. Centrální banka sice svižně zvedá sazby, ale úročení vkladů půjde nahoru neochotně a je marné doufat, že se dostane nad inflaci. Takže jaké jsou možnosti?

Další obětí inflace bývají peníze investované do dluhopisů, jejichž pevnému (a nízkému) úroku rostoucí inflace utíká a reálně ho tlačí stále více do záporu. Existují ovšem i dluhopisy, jejichž výnos se odvíjí od inflace, a ty se nyní těší velkému zájmu. Jde o cenné papíry, které dobře fungují, když očekávání o inflaci jdou nahoru. Pokud se však ustálí či obrátí dolů, kouzlo inflačně zajištěných dluhopisů je pryč, jakkoli samotná inflace může ještě zůstávat vysoko.

Řadě lidí velí instinkt v případě jakékoli nejistoty kupovat reality, na jejichž cenách je to už hodně vidět. „Inflační poptávka“ není ve hře jako jediná, ale za poslední zhruba rok cenám nahoru pomohla. Výhodou je dlouhodobý růstový trend cen, nevýhodou pak zvedání úrokových sazeb kvůli inflaci, které ho může přinejmenším přerušit.

Komodity jsou asi dalším aktivem, které leckoho napadne, zvláště v situaci, kdy jejich cenový růst inflaci sám živí. Kdo na ně letos vsadil, nejspíš nelituje. Co však ceny vyhnalo vzhůru, nebyla jen inflace. Řada těch faktorů přitom už ztratila na síle a ceny mnohdy citelně svůj nárůst zredukovaly.

Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let

Video placeholde
• Videohub

A pak tu máme akcie. V různých inflačních fázích se daří různým. Obvykle je vyvede z míry, když se kvůli inflaci na obzoru vynoří zvyšování sazeb. Když ale není centrální banka zbytečně tvrdá, akcie se s tím smíří a rostou a další větší problém je čeká až na vrcholu sazeb, kdy se zase bojí recese. Nyní jsme v té příznivější fázi, kdy akcie ve světě sázejí na mírnou měnovou politiku.

Když to shrneme, hlavní otázkou je načasování, což je celému investování tak nějak vlastní. Komodity jsou v rámci současné vlny z většiny za zenitem a dlouho by už neměla trvat fáze, kdy se daří bankám či inflačně zajištěným dluhopisům. Průběžně se pak dál jako úspěšné rýsují vyvážené akciové investice. Třebaže jejich růst nebude pořád tak hladký a strmý jako letos, dlouhodobě akcie potvrzují, že inflaci porazit dokážou.