Zápisník Hany Filipové: Co si kdo zaslouží

Protivládní protesty na Slovensku

Protivládní protesty na Slovensku Zdroj: Reuters

Za vším hledej Sorose. Na Slovensku vrcholí protivládní protesty a do ulic vyšly desetitisíce lidí. Premiér Fico, k němuž směřovaly některé nitě příběhů, jež popisoval zavražděný novinář Ján Kuciak, obvinil z destabilizace země nejen opozici a prezidenta Kisku, ale i finančníka a filantropa George Sorose. Podobně „naspeedovaný“ je už nějakou dobu maďarský premiér Orbán, který Sorose viní z podvratné činnosti a jeho rukopis vidí takřka za vším. Nechápu, že český prezident na Sorose zapomněl. V inauguračním projevu mu ke „štěstí“ stačil Zdeněk Bakala. 

Na Slovensku je to ještě horší, buďme rádi, že jsme tady, řekl senátor za SPO Jan Veleba. Tady asi rád je, ale nerad už je v politice. Je prý zvlčilá, a tak se rozhodl skončit. „Já na to nemám nervy,“ řekl. No, my už taky skoro ne. A tak někoho možná potěší, že Veleba senátorský mandát ani křeslo předsedy strany obhajovat nebude. Prý má pevný názor a člověk musí vědět, kdy má skončit. Škoda, že to nějak nenapověděl svému letitému příteli, který přijede přednést projev na sjezd jeho strany jakožto čestný předseda. 

Aby to ale nakonec nedopadlo v Česku jako v Číně. Člověk aby se bál, že někoho napadne kouknout, jak se to tam − samozřejmě pořádně − dělá. Pak stačí jen vyškrtnout po vzoru čínských soudruhů z ústavy klauzuli, která omezuje výkon funkce prezidenta na určitý počet let, a jsme tam, kde si evidentně zasloužíme.