Zápisník Jana Stuchlíka: Vytěžit a odkopnout

Jaderná elektrárna

Jaderná elektrárna Zdroj: Daniel Černovský

Ropná věž
2
Fotogalerie

Takhle to nepůjde, pánové. Na nedávném pražském jaderném fóru se nejen čeští zastánci jádra zaklínali, jak je třeba veřejnosti vysvětlovat pozitiva jádra. Jenže když se zástupkyně jedné neziskovky zeptala, kolik bude stát likvidace dvou českých jaderných elektráren, dozvěděla se od lidí z ČEZ, že to je obchodní tajemství. Přitom ČEZ o tom píše ve výroční zprávě. Náklady na zrušení elektráren odhaduje na 40,8 miliardy korun. V rezervách na to už má odloženo 18,9 miliardy korun. Proč je tak těžké to normálně a otevřeně říct?

Ministři financí v ropných monarchiích to nemají lehké. Čisté příjmy z exportu ropy v zemích OPEC spadly z rekordních zhruba 1100 miliard dolarů v roce 2012 na loňských 433 miliard. Letos by mohli ropáci vydělat 539 miliard. Výdaje jsou ale třeba v Saúdské Arábii pořád vyšší než v roce 2012. Země zvyklé na blahobyt si musejí ve velkém půjčovat. Reformy se budou prosazovat těžko a než zaberou, možná už bude zase ropa stát 150 dolarů. To pak budou časy.

 

Propuštění vraha Kajínka je dokonalou ukázkou konzumu. U většiny věcí dnes platí – spotřebovat, vyhodit a koupit si novou. I zvrácené nadšení některých lidí z propuštění zločince se proto musí vytěžit. Tak máme Kajínka úplně všude, na webu se kliká jako o život. Za chvíli se ale pán v zeleném tílku okouká, bude spotřebován a odkopnut do zapomnění. Jako nosič pro prodej reklamy ale posloužil dobře. Smutné.