Zápisník Jany Havligerové: Dobré nápady politiků

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Foto: J. Poláček, R.Klejch

Andrej Babiš vyrazil první den fungování EET na inspekci do pražských kaváren (1.12.2016)
Andrej Babiš v pražské kavárně: Rozhovor pro Blesk.cz
Andrej Babiš v pražské kavárně: Rozhovor pro Blesk.cz
Andrej Babiš vyrazil první den fungování EET na inspekci do pražských kaváren (1.12.2016)
Babiš v pražské kavárně: Čekání na účtenku
12
Fotogalerie

Sněmovna znovu schválila novelu zákona o střetu zájmů, kterou jí k opětovnému projednání vrátil Senát. A majitel Agrofertu, vicepremiér Andrej Babiš zuří. Podle něj sociálnědemokratický premiér Bohuslav Sobotka i poslanci sociální demokracie lhali, když tvrdili, že navržené změny postihnou až budoucí ministry. Doporučení pro všechny, a ústavní činitele zvlášť: lepší je řídit se pojmy než dojmy a zákony, které procházejí parlamentem, si alespoň občas přečíst.

Česko bude bojovat proti lžím, které se vyskytují v médiích a na internetu, oznámil sociálnědemokratický ministr vnitra Milan Chovanec. Vnitro se podle něj chce věnovat volné politické soutěži a vytvořit systém, který by pomohl lidem orientovat se. „Je třeba zaměřit se na to, aby dostali informace, které jsou relevantní, a dokázali se zorientovat v tom, co je lež a co je pravda,“ prohlásil Chovanec. Rezort tak v žádném případě nemá ambici dělat cenzora. To zní přibližně stejně jako pokyn kdysi populární v médiích: Krátit, ale nevynechávat!

Prezident Miloš Zeman opětovně doporučil armádě, aby se vyzbrojila bezpilotními letouny. Nejprve by to měly být pozorovací drony, teprve ve druhé vlně bojové. Doporučujeme, aby zůstalo nanejvýš u prvního nákupu. Ve válce je rozhodně lepší zůstat pozorovatelem.