Zápisník Jany Havligerové: Musíme si pomáhat

Jiří Zimola, Jaroslav Foldyna a Jana Fialová - trio místopředsedů ČSSD (20. 10. 2018)

Jiří Zimola, Jaroslav Foldyna a Jana Fialová - trio místopředsedů ČSSD (20. 10. 2018) Zdroj: ČTK

První místopředseda ČSSD Jiří Zimola na víkendovém sněmování širšího vedení strany požadoval, aby sociální demokracie ve čtvrt roku staré vládě vyměnila dva ministry – zahraničí a kultury

Předsedovi Janu Hamáčkovi nabídl, že pokud by k tomu došlo, je ochoten v Babišově kabinetu osobně usednout. „Mluvili jsme o tom a já jsem mu nabídl svou pomoc,“ potvrdil Zimola. To je ještě lepší než dobrá rada. Když mně pomůžete, jsem ochoten vám pomoci.

Noví senátoři Marek Hilšer a Jiří Drahoš vstoupili v horní komoře parlamentu do klubu Starostové a nezávislí. Ten se tak možná stane nejsilnější frakcí s nárokem na kandidaturu nového předsedy Senátu. Hilšer si vybíral mezi třemi politickými kluby, sympatický mu byl i Klub liberální demokracie SEN 21. Drahoš dlouho lavíroval mezi STAN a KDU-ČSL. Není nad to kupovat při volbách zajíce v pytli.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, bývalý člen pohotovostního policejního pluku Sboru národní bezpečnosti neboli SNB dostal vyznamenání od Svazu bojovníků za svobodu. Pamětní medailí „Za vlast a za svobodu“ se pochlubil na sociálních sítích. Ani svaz, ani poslanec nechtějí říct, za co ji obdržel. Nejspíš ale za zásahy proti demonstrantům při Palachově týdnu v roce 1989. Jiné Ondráčkovy zásluhy známy nejsou.