Foldyna je připraven žádat ústřední výbor ČSSD o důvěru, Hamáček už ji má od poslanců

Foldyna

Foldyna Zdroj: ČTK

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna je připraven požádat ústřední výkonný výbor strany o vyslovení důvěry. Rozhodne se zítra, uvedla Česká televize. Poslanecký klub ČSSD mezitím vyjádřil důvěru předsedovi strany Janu Hamáčkovi, podpořil vládní angažmá strany. Hamáček chce v sobotu žádat o důvěru i vedení ČSSD.


"Respektujeme výsledky stranického referenda o účasti ve vládě. Vyslovujeme důvěru předsedovi. Spolupráce mezi poslaneckým klubem a ministry za ČSSD je bezproblémová a směřuje k naplňování programu ČSSD. Nevidíme důvody k personálním změnám ministrů za ČSSD," shrnula výsledky jednání klubu Valachová.

Hamáček tento týden oznámil, že si na ústředním výboru ověří svou podporu. "Je potřeba předstoupit, sdělit svou vizi na fungování sociální demokracie pro následující měsíce, minimálně do sjezdu, který nás čeká v březnu, a v souvislosti s tím požádat o důvěru při realizaci této vize," řekl novinářům.

Odmítl také hlasy volající po rekonstrukci vlády, kterou ČSSD s ANO vytvořila na konci června. Změny v kabinetu požadovala platforma Zachraňme ČSSD, mezi jejíž iniciátory patří i statutární místopředseda strany Jiří Zimola. Podle platformy jsou někteří ministři za ČSSD nevýrazní a nevyužívají potenciál nejviditelnější politické funkce.

O odchodu z vlády mluvil po volbách bývalý statutární místopředseda ČSSD a nynější poslanec Milan Chovanec. Podle něj působí strana jako nesrozumitelná a rozhádaná parta, které jde jen o to, aby se za každou cenu udržela u moci. Hamáček ale Chovancovy návrhy odmítl a připomněl, že vstup do vlády schválili členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu.