Zápisník Jany Havligerové: Pětiletka s tuzemákem

Miloš Zeman na sjezdu KSČM v Nymburku (21. 4. 2018)

Miloš Zeman na sjezdu KSČM v Nymburku (21. 4. 2018) Zdroj: ČTK

Na sjezdu komunistů poprvé od listopadu 1989 promluvil prezident republiky. Vůdce hnutí ANO spolu s gratulací staronovému předsedovi strany napsal, že se těší na společné jednání s KSČM a ČSSD. Doufá, že to snad rychle dopadne, aby konečně byla nová vláda s důvěrou. Ještěže tuzemák – díky výjimce Evropské komise – přežije další pětiletku.

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) opět připomenul, že hnutí má jasnou podmínku: Pokud by se objevil požadavek sociální demokracie na odchod Andreje Babiše, jednání o vládě končí. Jasné jako facka. To jen socialisté zapomínají, že šéf ANO je kandidátem na premiéra až do smrti.

Čtyři z pěti obrněných transportérů Pandur, které se předloni srazily u Tábora se Škodou Fabia, možná nebudou mimo provoz až do konce roku 2019. Jejich oprava totiž snad skončí ještě letos. V podstatě je to ale jedno.

Jak před časem prohlásila armáda, nebyl by problém, i kdyby vozidla chyběla tři roky. Už když se pandury kupovaly, existovaly důvodné pochyby, zda jsou potřeba. Aniž kdo tušil, že je z boje dokáže vyřadit obyčejná škodovka.

Sněmovna začala projednávat zmírnění takzvaného protikuřáckého zákona a zdá se, že diskuze se ubírá správným směrem. Poslanec Rostislav Vyzula (ANO) soudí, že ideální by bylo zakázat kouření i v parcích a na veřejnosti. Určitě. A naše lučiny, bory a skaliny si také zahulit nenecháme.