KSČM není extremistická, ale rád bych ji měl za demokratickou, kritizoval komunisty Zeman

Miloš Zeman na sjezdu KSČM v Nymburku (21. 4. 2018)

Miloš Zeman na sjezdu KSČM v Nymburku (21. 4. 2018) Zdroj: ČTK

Miloš Zeman na sjezdu KSČM v Nymburku (21. 4. 2018)
Sjezd KSČM v Nymburku (21.4.2018)
Sjezd KSČM v Nymburku (21.4.2018)
Sjezd KSČM v Nymburku (21.4.2018)
Sjezd KSČM v Nymburku (21.4.2018)
19
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman přijel na sobotní mimořádný sjezd KSČM v Nymburku, což učinil jako první hlava státu od založení samostatné České republiky. Zeman nicméně nešetřil ostrou kritikou minulého komunistického režimu, která se podle něj prolévá i do současné KSČM. "Jsem stoupenec socialismu, ale stoupenec demokratického socialismu," řekl. 

Miloš Zeman pozdravil delegáty oslovením "soudruzi a soudružky". "Dovolte mi, abych vás pozdravil tímto starým sociálnědemokratickým pozdravem," uvedl Zeman v úvodu za velkého potlesku delegátů. Zeman nicméně v projevu neskrýval kritiku bývalého režimu.

"To, čemu říkáte Vítězný únor, byl ve skutečnosti prohraný únor. Vytvořil monopol moci. A podobně jako v ekonomii, jakýkoli monopol vede k degeneraci. Odstraňuje svobodnou soutěž a nepodporuje inovace," řekl Zeman. Připomněl také justiční vraždy oponentů, zmínil Miladu Horákovou i Rudolfa Slánského. "To nebyly chyby, to byly zločiny," řekl prezident.

Zeman vyzval členy strany k sebereflexi a pokání a aby si udělali důkladnou analýzu své minulosti. "Mezi vašimi členy je pochopitelně mnoho členů bývalé komunistické strany a proto nesete určitou část spoluzodpovědnosti," řekl Zeman. "O KSČM jsem nikdy neřekl, že je to strana extremistická. Ale rád bych o ní s čistým srdcem mluvil jako o straně demokratické," dodal.

Prezident Zeman také nabádal na sjezdu KSČM, aby nepromarnila příležitost mít vliv na vládu a nekladla si při vyjednávání s hnutím ANO přemrštěné podmínky.

Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik označil prezidentův projev za typický pro Zemana. "Nejde tolik o obsah projevu, jako spíš o to, že prezident vůbec na sjezdu vystoupil. Je to malý krok pro prezidenta, ale velký krok pro komunistickou stranu," řekl Kováčik.

"To, že s některou částí jeho projevu nemusím souhlasit, neznamená, že neoceňuji to, že přijel na sjezd a poděkoval našim členům jako voličům, kteří se také zasloužili o to, že byl zvolen do funkce prezidenta," řekl novinářům Filip. Skutečnost, že má Zeman na určité historické etapy jiný názor než Filip, prý není překážkou pro jejich další komunikaci.

"Nebudu projev pana prezidenta nijak komentovat. Byl to podle mě jednostranně zaměřený projev," řekla bývalá poslankyně Semelová.

Naopak místopředsedovi KSČM Jiřímu Dolejšovi, jenž se řadí k liberálnímu křídlu, se Zemanovo vystoupení líbilo. "Zeman se projevil skutečně jako demokratický socialista," řekl Dolejš. Doufá, že KSČM má záležitost vyřešenou a nebude se vracet do dob, kdy panovaly pochyby o tom, že se distancuje od zneužívání moci v minulosti a že by se snad chtěla vracet k byrokratickým pořádkům. "Prohra byl monopol moci, byrokracie a nerespektování názorů lidí," dodal.

Mimořádný sjezd KSČM se koná v Nymburku a účastní se ho 313 delegátů. Jejich hlavním úkolem je volba nového vedení strany. Na předsedu strany kandidují současný šéf strany Vojtěch Filip, europoslankyně Kateřina Konečná či zástupce konzervativní linie strany Josef Skála. Někteří kandidáti jako například poslanci Zdeněk Ondráček, Stanislav Grospič nebo Leo Luzar se kandidatury vzdali.

Filip je v čele strany více než dvanáct let a mnozí straníci mu nyní vyčítají těžký volební neúspěch v loňských sněmovních volbách. "Takový stav nemůže pokračovat a strana nesmí upadnout do chaosu," řekl Filip v úvodním slovu na sjezdu. Podle něj za to může nedostatečná komunikace programu a prezentace strany. Filip navrhuje, aby strana měla nově čtyři místopředsedy místo dosavadních tří.

Filip také uvedl, že je podle něj správné, že se komunisté chtějí podílet na připravované vládě Andreje Babiše (ANO). "Nebudeme vstupovat do vlády, budeme uplatňovat to minimum, abychom zajistili důstojný život seniorům a rozvoj společnosti," řekl Filip s tím, že KSČM hodlá vládu jen tolerovat a při porušení vzájemných dohod se strana může připojit k hlasování o nedůvěře vládě.

Filipův dlouholetý oponent Josef Skála chce delegátům přednést, že komunistická strana musí být stranou budoucnosti. "Nemůžeme být jen stranou, kde se řeší staré spory," řekl Skála. Komunisté nicméně sjezd po projevu prezidenta uzavřou a projevy kandidátů a následná rozprava se budou konat bez přítomnosti novinářů a veřejnosti.