Zápisník Michala Tomeše: Horší časy

V Londýně lidé protestují za nové referendum o Brexitu

V Londýně lidé protestují za nové referendum o Brexitu Zdroj: Reuters

Výrobce nákladních vozidel Tatra, který byl stříbrem miliardářské rodiny Strnadů, se otřásl v základech. Jak zjistil deník E15, v čele automobilky skončil po roce její šéf Radek Strouhal, firmu opustil i ředitel Tatry Metalurgie Pavel Svoreň.

Jedná se tak o první významné změny poté, co firmu převzal Michal Strnad. Důvody odchodu však nemusejí být osobní – po zázračném oživení značky Tatra totiž letošní výsledky neplní očekávání. Inu, hospodářský cyklus je neúprosný.

Své o tom vědí i Britové, jejichž ekonomiku straší vidina vystoupení z EU. Nepříjemné vyhlídky potvrzuje Evropská komise, podle které bude ekonomický růst britského království v příštím roce nejpomalejší z evropských zemí. Společně s Itálií dosáhne hospodářství Británie tempa pouze 1,2 procenta, v roce 2020 přitom dle odhadů ostrovní ekonomika skončí úplně na chvostu. Škoda že tato data na svých plakátech podporovatelé brexitu přede dvěma lety nezmiňovali.

Že není europarlament nudným úřednickým místem, ukázalo včerejší zasedání Evropské lidové strany. Její zástupci se v průběhu dne několikrát zmiňovali o maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi, nejmenovali ho však přímo, ale použili slovník ze ságy o Harrym Potterovi. Fráze jako Ty-víš-kdo nebo Ten-jehož-jméno-nesmíme-vyslovit už si tak nemusíme spojovat pouze s pánem zla lordem Voldemortem.