Zápisník Pavla Otta: Eurohujeři

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Rádoby euronadšenecký Sobotkův kabinet ani v pondělí nevybral kandidáta do Evropské komise a stále si není zcela jist, jaké portfolio by vlastně měl obsadit. Prý by mělo být vlivné, nejlépe ekonomické. Zatímco minulý pátek premiér hovořil o průmyslu, dopravě či evropských fondech, nyní k nim přidal ještě vědu a výzkum a regionální rozvoj.

„Při bruselských jednáních uprostřed týdne by bylo dobře, abychom měli co nejpřesnější představu, ať už jde o konkrétní nominaci nebo kompetence budoucího komisaře,“ shodli se po dvouhodinovém jednání koaličních špiček Sobotka se šéfem KDU-ČSL Bělobrádkem. Taková slova by se měla tesat do kamene! Ale vážně. Zdá se, že je třeba nalézt řešení, jak ukojit ambice všech tří vládních partají.

Navrhujeme následující: I proto, že nechceme být v osmadvacítce za škarohlídy, mělo by mít Česko v Evropské komisi hned tři zástupce, tedy socialistu, babišovce a lidovce. A až se dohodnou na rezortech, oznámí to
jistému Junckerovi, který pak zbylé posty přiklepne takovým těm zemičkám, jako jsou Francie nebo Německo.

Zatímco ve Strakovce lavírují, na Sokolovsku začaly růst houby. Napsala to ČTK s odvoláním na několik nejmenovaných houbařů. „Šel jsem do lesa na hodinu a našel asi půl tašky. Většinou masáky, ale rostou i hřiby, našel jsem jich deset, a kováře i klouzka. Sbírám také holubinky, ale těch zatím bylo jen pár,“ uvedl jeden z nich. „Teprve to začíná,“ mírní optimismus předseda Mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura.