Zápisník Petra Peška: O chudobě mysli

Adventní večírek: Monika Babišová se převlékla za Santu

Adventní večírek: Monika Babišová se převlékla za Santu Zdroj: Instagram Moniky Babišové

Adventní večírek: Andrej Babiš nechal převlek ve skříni
Adventní večírek: Monika Babišová se převlékla za Santu
Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019)
Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019)
5
Fotogalerie

Hranice předvánočního nevkusu byla posunuta, a to s přispěním paní premiérové Babišové. Snímky z večírku, kde se to hemžilo santaclausovskými a církevními převleky jako v nějakém bavorském filmu pro dospělé, se staly hitem sociálních sítí.

A korunu tomu nasadil její „florista“ Ivan Šablatúra, když v diskuzi u jedné fotky napsal: „My sa bavíme na večierku a chudoba u PC na fotkách!“ Premiér se zlobil, florista omluvil a instagramový účet paní Moniky byl skryt.

Jiný posměšek nad chudými poměry vyvolal pozdvižení na severu Evropy. To když se estonský ministr vnitra Mart Helme o nové finské premiérce Marinové vyjádřil jako o bývalé „prodavačce“. Za jeho slova se pak musela estonská prezidentka Kaljulaidová omlouvat, ministrovi se nakonec podařilo přestát hlasování opozice v parlamentu o jeho odvolání.

Zastání chudým se naopak dostalo v Plzni, byť jen některým. „Je zde Zorro, který je kladný hrdina… A je zde zlotřilý kapitán a zlotřilý guvernér, kteří ždímají chudé Mexičany o daně a o peníze,“ popsal ředitel tamního Divadla Alfa novou loutkovou pohádku.