Zápisník Vladana Gallistla: Příliš klidní investoři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Robert Klejch

Na vánoční nabídku a promo akce už od října si Češi již zvykli. Nyní ale přicházejí některé obchody s další inovací. Povánoční výprodeje zahájí pro jistotu už před Vánoci. Příště mohou vánoční marketing dotáhnout skutečně k dokonalosti a slevy zahájit již v listopadu. Alespoň odpadne před Vánoci obvyklý shon v obchodech a stanou se z nich opět klidné svátky.

Teroristické útoky jsou už pro Wall Street poněkud nuda. Přinejmenším podle včerejší reakce největší světové burzy v New Yorku na explozi v newyorském metru. Akcie v průměru na začátku obchodování lehce posílily. Možným vysvětlením ale nemusí být cynismus investorů, ale jednoduše to, že už nevnímají negativní zprávy a znají jen jeden směr: vzhůru. A to je přesně chvíle, kdy z trhů odejít.

Česká národní banka nemusí se zvyšováním sazeb příliš spěchat. V listopadu se totiž inflace zvýšila o 2,6 procenta, což je zpomalení oproti říjnovým 2,9 procenta. Klesat by měla v meziročním srovnání i v příštích měsících. Centrální banka si tak může dát v prosinci oddech a sledovat, jak se ekonomika vyrovnává se zpřísňováním měnové politiky. Tu nyní provádí ČNB nejen přes růst sazeb, ale i zhodnocováním kurzu koruny vůči euru, které růst úrokových měr ještě posiluje. Centrální bankéři proto musejí brát do úvahy i reakci kurzu na změnu sazeb, aby firmy nepoškodili.