New York jako na dlani. Podívejte se na les mrakodrapů z výšky čtvrt kilometru

New York - pohled z Top of the Rock

New York - pohled z Top of the Rock Zdroj: David Vagaday/E15

New York - pohled z Top of the Rock na Central Park
New York - pohled z Top of the Rock
Top of the Rock - vnitřní prostory vyhlídkové plošiny
New York - pohled z Top of the Rock
New York - pohled z Top of the Rock na Central Park
42
Fotogalerie

Mezi nejzajímavější turistické atrakce New Yorku patří vyhlídková plošina zvaná Top of the Rock. Rozkládá se na vrcholu hlavní budovy Rockefellerova centra, mrakodrapu zvaného GE Building. Nabízí doslova strhující výhledy na nejlidnatější město USA a hlavně jeho finanční a obchodní centrum Manhattan.

 

Top of the Rock (česky Vrcholek skály) tvoří tři vyhlídkové plošiny v 67., 69. a 70. patře, přičemž ta horní je nad ulicí ve výšce 260 metrů. Otvírají se z ní nádherné pohledy na celý Manhattan včetně ikonických budov, jako jsou Empire State Building nebo Chrysler Building, dále na Central Park, Brooklynský most a řeky Hudson a East, které obklopují srdce New Yorku.

Vyhlídka byla poprvé pro veřejnost otevřená v roce 1933, architekti ji navrhli tak, aby se podobala horní palubě zaoceánského parníku. V polovině 80. let ji ale vlastníci objektu zavřeli a po rekonstrukci za 75 milionů dolarů znovu zpřístupnili v roce 2005.

Vstupné pro dospělého vyjde na 32 dolarů. Zajímavá je už samotná jízda rychlovýtahem, při níž se na skleněném stropě promítají obrázky symbolizující plynutí času od 30. let minulého století, kdy Rockefellerovo centrum vznikalo, až do současnosti. Historické záběry se promítají i v kině ve vstupní hale.

Mnozí Top of the Rock považují dokonce za lepší rozhlednu, než je ta konkurenční na mrakodrapu Empire State Building, mimo jiné i proto, že nabízí skvělý výhled na Central Park. Její výhodou oproti Empire State jsou také obvykle mnohem kratší fronty před bezpečnostními rámy, které v Americe mají u každé významnější atrakce, a k výtahům.

Rockefellerovo centrum tvoří komplex 19 budov v srdci Manhattanu, stojí za ním majetná rodina Rockefellerů. Stavbu centra ve stylu Art Deco měl na starosti syn ropného magnáta Johna D. Rockefellera, v letech 1930 až 1939 se na ní vystřídalo 40 tisíc dělníků.

Zajímavostí je, že při budování centra vznikla slavná fotografie Lunch atop a Skyscraper (Oběd na vrcholu mrakodrapu), která zachycuje dělníky obědvající na železné konstrukci vysoko nad zemí.