Ve vedení ČSSD je Netolický i Foldyna. Lze očekávat názorové střety

Jaroslav Foldyna byl zvolen místopředsedou už v prvním kole.

Jaroslav Foldyna byl zvolen místopředsedou už v prvním kole. Zdroj: Blesk / Jakub Poláček

Jaroslav Foldyna byl zvolen místopředsedou už v prvním kole.
Volba místopředsedů ČSSD na 40. sjezdu
Bývalý hejtman Michal Hašek během volby místopředsedů ČSSD
Koblihy na sjezdu ČSSD. Inspirace Babišem?
Koblihy na sjezdu ČSSD. Inspirace Babišem?
7
Fotogalerie

Hned v prvním kole volby řadových místopředsedů vybral sjezd ČSSD ženu, radní Vysočiny Janu Fialovou. Delegáty přesvědčili i favorizovaný hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a také poslanec za Ústecko Jaroslav Foldyna.

„Po více než dvaceti letech má náš kraj zástupce ve vedení strany,“ řekla Fialová. Podle Netolického bude vedení strany pestrobarevné. „V tom vidím obrovské plus a výhodu oproti konkurenci, že umíme diskutovat,“ uvedl v narážce na hnutí ANO. „Doufám, že vás nezklamu, i když jsem některé zklamal už tím, že jsem byl zvolen. Kluci, netrapte se s tím,“ vzkázal sálu v královéhradeckém kulturním domě Střelnice Foldyna.

Zatímco Netolický je odpůrcem prezidenta Miloše Zeman, který ho otevřeně kritizoval za to, že v klání o Hrad podpořil Jiřího Drahoše, Foldyna je naopak přívrženec současné hlavy státu.

Stejně rozdílně vidí Netolický a Foldyna případnou vládní spolupráci sociální demokracie s ANO, byť jednání mezi oběma stranami minimálně načas skončila. „Stát není firma, ale společenství lidí. Na tom musíme stavět naši politiku. Andrej Babiš chce například zrušit kraje,“ připomněl Netolický a poděkoval šéfovi partaje Janu Hamáčkovi a jeho zástupci Jiřmu Zimolovi, že ANO neustoupili. „Fungují jako tandem,“ dodal.

Po druhém kole volby místopředsedů získal funkci i brněnský exprimátor a v současnosti poslanec Roman Onderka. Posledního pátého místopředsedu má v dohledné době vybrat Ústřední výkonný výbor ČSSD.

Podobně jako většina z pěti stovek delegátů sjezdu je Onderka proti vládní spolupráci s Babišovým hnutím. „Prý nám jde jen jedno ministerstvo, a to o vnitro. Prý jsme korytáři. No holt podle sebe soudím tebe. Ti, kteří slibují ráj, vytvářejí peklo,“ prohlásil.

V diskusi pak odmítl spojenectví s ANO i bývalý šéf diplomacie Lubomír Zaorálek. Podle něj by strana neměla s Babišem obnovit jednání ani v případě, že by ustoupil a nabídl socialistům právě vnitro. „Andrej Babiš nás jen neustále urážel a uráží. ČSSD nesmí ztratit svou důstojnost,“ řekl.