Nový místopředseda ČSSD Foldyna: Postarám se o to, aby si nás lidé všimli

Jan Hamáček v rozhovoru s Jiřím Zimolou. Právě oni se postavili do čela ČSSD.

Jan Hamáček v rozhovoru s Jiřím Zimolou. Právě oni se postavili do čela ČSSD. Zdroj: Karel Kopáč

Sociální demokracie zvolila na svém sjezdu v Hradci Králové nové místopředsedy strany, kterými se stanou pardubický hejtman Martin Netolický, poslanec Jaroslav Foldyna, krajská radní z Vysočiny Jana Fialová a poslanec Roman Onderka. Pátého místopředsedu vybere až výbor strany. Úpravy stanov, ze kterých měly například podle návrhu zmizet kvóty pro zastoupení žen, naopak neprošly.

Delegáti sociální demokracie zároveň vzali na vědomí konec vyjednávání o vládě s hnutím ANO, většina se vyslovila pro. ČSSD koaliční rozhovory s ANO ukončila kvůli tomu, že hnutí nechtělo vyhovět personálním požadavkům sociálních demokratů. Postoj lídrů v pátek potvrdilo i předsednictvo ČSSD.

Online přenos

Online přenos

7. dubna 2018 · 19:46

Online přenos končí. Děkujeme za pozornost.

7. dubna 2018 · 17:07

Sjezd odsouhlasil konec jednání o vládě s ANO

Sjezd ČSSD v Hradci Králové vzal na vědomí páteční usnesení, ve kterém předsednictvo schválilo ukončení jednání o vládě s hnutím ANO. Pro se vyslovilo 277 přítomných delegátů, 20 hlasovalo proti, 17 sociálních demokratů se zdrželo. Předsednictvo v pátek potvrdilo rozhodnutí předsedy strany Jana Hamáčka a statutárního místopředsedy Jiřího Zimoly ukončit rozhovory s ANO kvůli neochotě vládního hnutí ustoupit v personálních otázkách.

Jak mohou vypada scénáře dalšího vývoje, si můžete přečíst ZDE. 


7. dubna 2018 · 17:03

Dalším místopředsedou je Onderka

Místopředsedou ČSSD zvolil sjezd poslance Romana Onderku, který uspěl ve druhém kole. Pátého místopředsedu vybere výbor strany. 

7. dubna 2018 · 16:48

Elektronické hlasování v praxi

7. dubna 2018 · 16:47

Většina změn ve stanovách neprošla

Ze stanov ČSSD nezmizí kvóty pro zastoupení žen v některých orgánech a na kandidátkách. Nová verze stanov naopak na doporučení komise pod vedením bývalého poslance Romana Váni vezme členům v regionech poslední slovo při tvorbě kandidátních listin. Pravomoc by jim příště musel dát kvalifikovanou většinou sjezd. Ze stanov zmizí také nákladné korespondenční hlasování, které bude nahrazeno elektronickým. Po rozhodování sjezdu následovala dlouhá diskuse o tom, zda byla hlasování platná a o funkčnosti nového elektronického systému.

7. dubna 2018 · 14:30

Foldyna: Postarám se o to, aby si nás lidé všimli


7. dubna 2018 · 14:21

Místopředsedy ČSSD budou Netolický, Foldyna a Fialová

Řadovými místopředsedy ČSSD budou pardubický hejtman Martin Netolický, poslanec Jaroslav Foldyna a krajská radní z Vysočiny Jana Fialová. V prvním kole hlasování je zvolili delegáti sjezdu. Ve vedení doplní předsedu strany Jana Hamáčka a jeho statutárního místopředsedu Jiřího Zimolu.

Celý článek o volbě místopředsedů si můžete přečíst ZDE.

7. dubna 2018 · 13:31

První místopředseda ČSSD Jiří Zimola ke sjezdu


7. dubna 2018 · 13:28

Netolický obvinil ANO, že sociální demokracii ukradlo program

Pardubický hejtman Martin Netolický uvedl, že se ČSSD musí přestat bát šéfa ANO Andreje Babiše. Dobrý politik podle něj může být dobrý v byznysu, ale neplatí to naopak. "Musíme hájit náš program, i když nám ho ANO zčásti ukradlo. Ale naše myšlenky a tradice jsou silnější než Babiš," voliči ČSSD podle něj v Česku pořád jsou, jen se přestěhovali k Babišovi a žádají, aby se socialisté vrátili ke svému programu.

7. dubna 2018 · 13:20

Nejmladší kandidát odstoupil

Matěj Benda z Moravskoslezského kraje, který byl nejmladším kandidátem na post místopředsedy ČSSD, odstoupil a podpořil šéfku ostravské ČSSD Janu Vajdíkovou. Delegáti tak budou vybírat z šestnácti uchazečů.

7. dubna 2018 · 13:17

ČSSD nálepkovala své voliče jako xenofoby a fašisty, míní Foldyna

Poslanec Jaroslav Foldyna ve svém proslovu řekl, že ČSSD zapomněla, kdo je voličem strany. Tím, že je nálepkovala jako xenofoby či fašisty, je odháněla. "Je to chlap, co maká u soustruhu, žena, co se stará o dvě děti a je prodavačka v supermarketu, oni naši politiku často viděli jako velkou křivdu," řekl. Nezajímají je gender a multikulturalita, připomněl některá témata minulé vlády vedené ČSSD.

7. dubna 2018 · 13:15

"Politika s lidskou tváří"

Krajská radní z Vysočiny Jana Fialová, která je jedním z kandidátů na post místopředsedy sociální demokracie, řekla, že z komunální a regionální úrovně má zkušenosti se všemi patry politiky. "Chtěla bych nabídnout politiku s lidskou tváří, nabízím komunikativnost, zkušenosti," uvedla.

7. dubna 2018 · 11:45

Na post řadového místopředsedy je 17 kandidátů

Na řadového místopředsedu sociální demokracie nominovali straníci 17 členů. Patří mezi ně poslanci Jaroslav Foldyna, Roman Onderka, Antonín Staněk a Ondřej Veselý, pardubický hejtman Martin Netolický či europoslanci Pavel Poc a Olga Sehnalová. Z posledního vedení, které členové ČSSD vinili z neúspěchu v loňských volbách do Sněmovny, nekandiduje nikdo.

7. dubna 2018 · 11:23

Hamáček: Ve vládním vyjednávání šlo hlavně o Babišův zisk

Hnutí ANO nešlo ve vyjednáváních o případné společné vládě o kompromis, ale o maximalizaci zisku. Povýšilo zájem jednoho člověka nad zájem země. Řekl to předseda ČSSD Jan Hamáček, který byl pověřený jednáním s ANO o koaliční spolupráci. Krach jednání zdůvodnil tím, že hnutí ANO nepochopilo, že trestně stíhaný premiér je pro sociální demokraty problém. ANO je hnutím jednoho muže a post je pro Babiše vším, řekl.

7. dubna 2018 · 11:13

Elektronické hlasování

7. dubna 2018 · 10:58

Začal sjezd ČSSD

V Hradci Králové začala druhá část mimořádného sjezdu ČSSD, na které, vyberou delegáti pět řadových místopředsedů strany v rámci obměny vedení po neúspěšných sněmovních volbách.