Petr Fiala: ODS chce být lídrem pravice. Volby ukázaly, že na to má

Fiala doráží do volebního štábu

Fiala doráží do volebního štábu Zdroj: CNC Jakub Poláček

Předseda ODS Petr Fiala hlasoval v Brně
Fiala doráží do volebního štábu
Volební štáb ODS
Předseda ODS Petr Fiala
Petr Fiala
10
Fotogalerie

Šéf občanský demokratů Petr Fiala neskrývá uspokojení z volebního výsledku strany. Zklamaný je ale z nízké volební účasti. "Není to problém jen politických stran, ale celé společnosti. Demokracie potřebuje aktivní demokraty, to je základní podmínka. Jinak nemůže fungovat," říká.

Jak hodnotíte výsledek ODS? Je průměrný, anebo dobrý?

Nejásáme, hodnotíme ho střízlivě. Ukázalo se, že jsme se vrátili na pozici nejsilnější pravicové strany. Jsme strana, se kterou se musí počítat. Chci dosáhnout ještě mnohem lepšího výsledku příští rok na podzim v parlamentních volbách. Toto chápu jako první etapu. Jsem rád, že jsme ukázali svoji sílu v některých krajích, kde jsme dosáhli dvouciferného výsledku. Také se ukázalo, kde musíme přidat. Celkově považuji výsledek za potvrzení správnosti cesty, po níž jdeme.

Co srovnání s minulými krajskými volbami, kdy tehdejší lídr na Plzeňsku Jiří Pospíšil jako jediný váš kandidát na hejtmana vyhrál? Nebyl minulý výsledek lepší?

Bylo to jiné, na scéně nefigurovali někteří političtí soupeři. ODS také v té době ještě neprošla skandálním pádem vlády a tím, co pak následovalo. Mohu tu celkovou situaci srovnávat od doby, co jsem stranu převzal. Její vzestup je zjevný.

Když říkáte, že jste nejsilnější pravicová strana, jde o vzkaz TOP 09?

Je to konstatování faktu. Když se podíváme na minulé sněmovní volby, byli jsme v nich slabší. Teď se ukazuje, že máme silnou základnu v regionech, což je dobré východisko pro budoucí volby. To, že v krajských volbách z pravicových stran mimo ODS prakticky nikdo nezabodoval, neříkám s radostí. Na druhé straně snaha ODS být lídrem pravice je dlouhodobá.

Čekal jste vítězství ANO?

Tendence to ukazovaly. To vítězství se mi ale nezdá až tak výrazné, jak některé průzkumy předpovídaly. To je myslím také dobré východisko do budoucna, aby ODS dokázala být větší a silnější alternativou jak vůči populistům, tak vůči levici.

Kteří voliči podle vás zůstali tentokrát doma?

To teprve uvidíme. Je potřeba se podívat na detailní výsledky v jednotlivých regionech. Samozřejmě ale nejsem rád, že volilo tak málo lidí. Nízká volební účast není problém jen politických stran, ale celé společnosti. Demokracie potřebuje aktivní demokraty, to je základní podmínka. Jinak nemůže fungovat.

Už víte, kde budete usilovat o účast v krajské radě?

Ještě ani neznám přepočty na mandáty. O účasti v koalici můžeme uvažovat jen tam, kde budeme moci prosazovat náš program a mít tedy šanci něco změnit. Nepřijatelná jsou pro nás jednání jen s komunisty.