Philipp Gansch z Immofinanz: Příští dva roky budou tvrdé

Immofinanz, ilustrační foto

Immofinanz, ilustrační foto Zdroj: Immofinanz

Boj o nájemníky pro nové kancelářské budovy v hlavním městě je čím dál tvrdší. Dobře to ví také rakouská skupina Immofinanz, která nyní v Praze dokončuje například přestavbu bývalé budovy ČSOB v Jindřišské ulici na moderní kanceláře. Nájemce však – podobně jako další konkurenční projekty – zatím nenašla. Následující období bude proto velmi náročné, připouští Philipp Gansch, který má ve skupině Immofinanz na starosti mimo jiné české projekty.

E15: Nepřestřelili developeři s výstavbou kanceláří v Praze?

Ještě před pár lety si hodně developerů představovalo, že poptávka zvláště v centru Prahy bude lepší. A je fakt, že příští dva roky budou tvrdé. Nemovitosti jsou ale dlouhodobý byznys, v němž hraje klíčovou roli lokalita, a proto věříme, že nakonec naše projekty v Jindřišské a Jungmannově ulici budou úspěšné. Myslím, že ze střednědobého pohledu poptávka firem po kancelářích v Praze 1 opět zesílí. Zatím tu však máme trh, který přeje nájemcům.

E15: Vaše projekty v Jindřišské a Jungmannově ulici jsou těsně před dokončením, ale nájemce ještě nemají. Jste nervózní?

Nervózní nejsme, ale je nám jasné, že se teď musíme více snažit. Zároveň však tyto projekty financujeme z vlastních zdrojů, takže nás netlačí žádná banka a nemusíme tolik pospíchat.

E15: Není třeba váš projekt v Jindřišské pro nájemce příliš drahý?

Butikový projekt v Jindřišské ulici cílí na společnosti, které jsou ochotné si připlatit za kvalitu. To je sice v rozporu se současnou tendencí podniků šetřit, jsme ale přesvědčeni, že když nyní zájemci přijdou do hotového projektu a budou si ho moci osahat, tak změní svůj názor. Proto se domnívám, že ze střednědobého pohledu bylo naše rozhodnutí správné. Hodně společností totiž v minulosti chtělo do moderních kanceláří v Praze 1, ale chyběla nabídka.

E15: Jak daleko jste ve vyjednávání s nájemci?

Přiznávám, že jsme zatím na obě budovy nic nepodepsali. Věříme však, že během příštích měsíců se celý proces zrychlí. Při pohledu na trh vidíte, že menší nájemci jen zřídkakdy uzavírají smlouvy ještě před dokončením projektu.

E15: Dokončujete zmíněné dvě budovy, navíc máte i poloviční podíl v dokončovaných kancelářích Na Příkopě. Nekanibalizují se tyto projekty navzájem?

Určitá vzájemná konkurence tu je. Ovšem nám to však umožňuje nabídnout nájemcům různá řešení. Jindřišská se navíc otevře o něco dříve než Jungmannova.