Rodičovskou zvyšujme automaticky, chce pirátka Richterová. Miliardy má přinést zdanění konopí

Olga Richterová

Olga Richterová Zdroj: Profimedia.cz

Celostátní fórum Pirátů v Táboře
Piráti (4.9.2018)
3
Fotogalerie

Vláda chce zvýšit rodičovský příspěvek z 220 tisíc na 300 tisíc korun, ale jen dětem, které se narodí po 1. lednu příštího roku. Oproti původním slibům tak přijdou zkrátka současní rodiče malých dětí. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce rozšíření počtu rodičů s nárokem na vyšší rodičovskou znovu prosadit, naráží však na koaliční partnery z ANO. Piráti navrhnou valorizaci rodičovské, říká pro E15 poslankyně Olga Richterová (Piráti), která se věnuje sociální politice.

Co říkáte na zvýšení rodičovské pro nově narozené děti? Podpoříte vládní návrh v tomto znění?

Chci zdůraznit, že je šílený faul něco z vládní pozice slibovat a pak naprosto otočit. Prohlubuje to nedůvěru lidí ve stát a politiky. V Pirátech podporujeme navýšení rodičovské a podáme pozměňovací návrh, aby docházelo k její pravidelné automatické valorizaci. Aby se už neopakovala současná smutná komedie. Dle dřívějších prohlášení vlády měl být rodičovský příspěvek navýšen všem rodičům s dětmi do čtyř let věku. Sliby se mají plnit a vše ostatní bude pro někoho nespravedlivé, v tomto případě zejména pro pracující rodiče.

Co by byla podle vás nejvhodnější varianta, koho by se měl vládní návrh týkat?

Je třeba mít předvídatelnou a kontinuální sociální politiku, v níž bude platit to, k čemu se vláda zaváže. Nechci poškozovat pracující rodiče, proto v současnosti trvám na navýšení všem rodičům s dětmi do čtyř let věku.

Pokud váš pozměňovací návrh nebude schválen, budete předkládat nějakou svou verzi novely?

Pokud vláda své původní sliby nesplní, jsme připraveni spolupracovat na alternativních řešeních. Hlavně, jak už jsem řekla, chceme výši rodičovského příspěvku navyšovat automaticky. Rodičovský příspěvek by se mohl pevně svázat například s desetinásobkem průměrné mzdy.

Kde vzít peníze na zvýšení okruhu lidí, kteří by měli na vyšší rodičovskou dosáhnout? Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) by se muselo v rozpočtu muselo najít místo tří miliard až 11 miliard korun.

Vláda průběžně rozdává svým voličům „dárky” v podobě zlevněného jízdného – to podle ministrů stojí šest miliard ročně, neprůhledně rozděluje sportovní dotace a nekoncepčně vytváří nové instituce jako je Národní agentura pro sport, nebo uvažuje o vybudování vládní čtvrti. To vše jsou projekty v hodnotě desítek miliard. Jako Piráti iniciujeme vlastní návrhy, které by přinesly miliardy do státního rozpočtu, a vláda jim brání.

Jaké návrhy?

Například regulace a zdanění konopí podle kanadského vzoru by přineslo do rozpočtu více než čtyři miliardy korun ročně. Mezi další možnosti patří zdanění digitálních služeb nadnárodních korporací obdobně jako ve Francii a Rakousku či zvýšení poplatků za těžbu nerostného bohatství. Pokud hnutí ANO neklamalo pouze voliče před volbami, tak by mělo dle svých billboardů zajistit do státního rozpočtu doslova dva biliony korun z lithia. A ještě jedna věc: vše je otázka priorit. Jaké poselství dostaly rodiny s dětmi? Že jim je možné slíbit a pak nesplnit.

Ministryně Maláčová argumentovala tím, že se musel udělat kompromis vzhledem k tomu, že se zároveň zvyšovaly důchody. Souhlasíte s tím, že důchody porostou rychleji?

Se zvýšením důchodů souhlasím, především pokud se bude zvyšovat základní výměra, která sníží riziko ohrožení důchodců chudobou, a pomůže to i v řešení nepřehlednosti dávek, zejména příspěvku na bydlení, který pobírá řada seniorů. Je dobré si uvědomit, že řada lidí s nízkými důchody po zvýšení jen dostane o něco nižší jiné příspěvky. V každém případě je nutné řešit také dlouhodobou udržitelnost, aby na důstojné důchody dosáhli nejen stávající důchodci, ale také lidé v produktivním věku a jejich děti.

Kolega Tomáš Martínek, který je pirátským členem důchodové komise, už předložil komisi několik návrhů, mezi kterými je například vytvoření státního důchodového fondu pro dobrovolné spoření a sloučení odvodů sociálního pojištění do daně z příjmů fyzických osob.