Rodičovský příspěvek: Navýšení na 300 000 korun, ale jen pro nově narozené děti

Rodičovský příspěvek 2020

Rodičovský příspěvek 2020 Zdroj: Profimedia

Rodičovský příspěvek 2020
Rodičovský příspěvek 2020
Rodičovský příspěvek 2020
Rodičovský příspěvek 2020
Rodičovský příspěvek 2020
6
Fotogalerie

Na pondělní koaliční radě bylo odhlasováno navýšení rodičovského příspěvku. Ale ne na děti, na které rodiče aktuálně pobírají rodičovský příspěvek. Ani pro ty, kteří mají děti ve věku do 4 let. 300 000 dostanou ti, kterým se dítě narodí v roce 2020. Jde o motivaci ke zvýšení porodnosti.

„Ano, zatím jsme se dohodli na zvýšení rodičáku na 300 tisíc pro děti narozené od 1. 1. 2020. Ale to neznamená, že jsem rezignovala a už nebudu chtít, aby na vyšší rodičovský příspěvek dosáhli i ti, kteří mají dítě do 4 let věku. Potřebujeme 8 miliard. Teď zjišťujeme, kde můžeme v našich resortech ušetřit. A znovu také předložíme hnutí ANO naše návrhy na zvýšení příjmů státního rozpočtu, jako je třeba bankovní daň. Jen na té bychom získali 11 miliard korun. Můžeme také zjednodušit daňové slevy, jak navrhl pan prezident. Možnosti, jak peníze pro rodiny s malými dětmi najít, tu jsou. A je jich dost,“ uvedla Maláčová na svém facebookovém profilu.

Mateřská dovolená 2020: Vše, co potřebujete vědět >

Boj s neplatiči alimentů

ANO a ČSSD se shodli na zavedení tzv. zálohového výživného. To by mělo pomoci rodičů, kterým partneři neplatí alimenty na dítě. „Zákon o zálohovaném výživném vzejde v platnost tak, že od příštího roku se zpřísní podmínky neplatičů výživného a od roku 2021 vejde v platnost tzv. zálohované výživné, které nepřesáhne v nákladech pro státní rozpočet částku 1,2 miliardy korun,” komentoval shodu předseda ČSSD Jan Hamáček. Ministryně financí Schillerová prohlásila, že se budou snažit neplatičům alimentů co nejvíce zkomplikovat život.

Koalice se dále dohodla o navýšení důchodů o 900 korun v příštím roce.

Sliby - chyby. Zvýšení rodičovského příspěvku jen pro nově narozené děti. Více zde >>>