Středula: Řada firem může v Česku platit mzdy jako Škodovka

Zaměstnanci v Česku dostali přidáno, svým západním kolegům se ale o moc nepřiblížili, říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Tématem skloňovaným ve všech pádech je růst mezd. Je vůbec česká práce stále ještě levná?

Rozhodně. Je jen o něco málo dražší, ale stále levná. Navíc v zahraničí rostou mzdy také, a v mezinárodním srovnání tak české mzdy spíše stagnují. Z našeho pohledu patří česká práce neodůvodnitelně a stále k nejlevnějším v Evropě.

K nějaké konvergenci kupní síly českých zaměstnanců tedy nedochází?

Je velice slabá. Je tu určitý posun, ale není to nic, co by měnilo postavení Česka v rámci jak nových, tak starých členských zemí. Stále platí, že pokud bychom se chtěli dostat na úroveň zemí, jako jsou například Německo nebo Rakouska, tak při posílení kurzu koruny přibližně o 20 procent z té referenční hodnoty 27 korun, tak se tam dostaneme při současném tempu konvergence za 45 až 50 let.

Co je tou silou, která setrvale brání v tom, aby se české mzdy přiblížily západu?

Těch faktorů je více, začalo to v devadesátých letech podhodnocením kurzu české koruny. Pak to pokračovalo prodejem podkapitalizovaných firem bez finančních prostředků, což položilo základy výrobám s nízkou přidanou hodnotou. V lecčems by pomohla i dostatečná podpora malých a středních podniků.

České firmy jsou přitom zhruba o čtvrtinu ziskovější než ty unijní. Je to především kvůli nákladům na práci?

Může to být dokonce i o kousek více. Nízké mzdy vedle cenových relací zboží rozhodně ziskovost našich firem výrazně zvyšují.

Jsou čeští zaměstnanci relativně biti třeba ve jménu toho, že firmy tu musí více investovat?

Mnozí investoři, kteří u nás jsou, už dostali své investice mnohokráte zpátky. Navíc do Česka přicházejí za zaměstnanci, které už nemusí nic navíc učit. Zahraničním firmám stačí přesunout výrobu a automaticky, bez dalších investic do vzdělání zaměstnanců, začít generovat vyšší zisk.

O kolik by české firmy mohly zvýšit mzdy, bez toho, aby to podkopalo jejich byznys nebo donutilo k migraci do jiných zemí?

Mladoboleslavská škodovka může bez potíží zvýšit mzdy o 20, někde i o 30 procent, nic se nestane, firma jen kapku sníží svůj odvod matce. A to platí pro celou řadu firem, které ty poměry mají obdobné a nic jim nebrání výrazně navýšit mzdy. U fungujících firem to opravdu nic nezpůsobí.