Zubařina je byznysu nejbližší lékařské řemeslo, říká člen představenstva J&T Leasingové společnosti

Vlastimil Nešetřil, J&T

Vlastimil Nešetřil, J&T Zdroj: J&T

J&T Banka
2
Fotogalerie

Financování zdravotnických služeb není příliš rizikové, protože lidé investující do zdraví jsou obecně zodpovědnější. Tvrdí to člen představenstva J&T Leasingové společnosti Vlastimil Nešetřil.

Proč vznikla J&T Leasingová společnost?

J&T Banka se vždy soustředila na velké úvěry nad padesát milionů korun vzhledem k omezeným kapacitám úvěrového a riskového oddělení. Jednoduše se to nevyplácelo. Věděli jsme ale, že na trhu jsou menší a zajímavé případy financování v řádech jedné či dvou desítek milionů.

Zajímavé jak?

Z hlediska bonity, předmětu i klientského segmentu a potenciálu. Jsou to relativně malé projekty, ideální pro specializovanou leasingovou firmu.

Financování například zubních implantátů je tedy ideálním byznysem?

Lidé stále častěji vyhledávají kvalitní, ale dražší služby a zákroky. Jejich financování je bezpečnější, protože právě lidé investující do zdraví jsou obecně zodpovědnější, a to i ke splácení. Když si člověk bere úvěr na pračku či dovolenou, riziko selhání při splácení je vyšší, než když si na splátky nechá spravit chrup.

Takže by podle vás zubaři měli prodávat finanční produkty?

Respektujeme, že lékař tu není od toho, aby prodával naše produkty. Na druhé straně ale jednoznačně vidíme, že právě zubařina je nejbyznysověji orientovaným lékařským oborem. Lidé obzvláště ve velkých městech jsou stále ochotnější si za lepší péči a materiály připlatit.

Specializace v oboru značí i speciální nabídku?

Pro zubařské finanční produkty jsem nabídli sotva osmiprocentní sazbu, rychlé sjednání a schválení. Domluvili jsme se s firmou Infinity Energy, která vyvíjí a dodává zubařský software XDENT a která má relativně velký zásah na trhu. Do svého softwaru doplnila možnost financování stomatologických zákroků pomocí klientské webové aplikace. Lékař samozřejmě nebude v ordinaci nic sepisovat, ale může pacientovi říct: „Ten zákrok bude stát tolik a tolik, a pokud jej nechcete platit naráz hotově, můžete si ho nechat jednoduše zafinancovat.“

Vedle toho budou mít zubaři používající XDENT už brzy k dispozici také možnost, požádat si o financování nových rentgenů, zubařských křesel a dalšího vybavení přímo z aplikace. Cílem je, aby finance dostali rychle, s minimální administrativní zátěží a bez ztráty času, který mohou věnovat svým pacientům.

Dalším aspektem je to, že v Česku ubývá zubařů – založení zubní ordinace není levnou záležitostí a i s tímto chceme lékařům pomoci – dostat je do regionů, aby nemuseli být centralizovaní ve velkých městech jako zaměstnanci různých firem provozujících desítky křesel. Nevidím problém ani v profinancování nákupu ordinace po starším zubařovi, včetně jeho kartotéky.

Druhým velkým tématem, na které se soustředíte, je trh s IT vybavením.

Trh hardwaru neustále roste, firmy více a více investují, u nás ročně 180 až 200 miliard. Zároveň si ale uvědomují, že jednorázové náklady na nákup „železa“ nejsou ideální, a začínají hledat možnosti, jak se jim vyhnout. A právě operativní leasing je elegantním řešením. My jim garantujeme, že po několika letech toto železo, které si podle nás uchovává vždy nějakou hodnotu, odebereme, zrepasujeme a pošleme na sekundární trh.

To je na bankéře hodně proaktivní přístup.

Velké banky jsou podle mě v tomto ohledu ze hry, nemají takové produkty. To samé velké leasingové firmy, které jsou zrovna na IT příliš univerzální a málokdo z nich je IT friendly.

Nebojíte se zastarávání železa?

Zastarávání je v IT poměrně rychlé, ale vždy se někde zastaví. Server je jednoduše použitelný kdekoliv u kohokoliv, kdo potřebuje server, a nemá třeba takové nároky na to, aby byl špičkový a šel s dobou. Právě díky tomuto v Česku existuje poměrně velký sekundární trh s tímto železem, kde hodnota daných produktů je poměrně přesně určitelná a dá se i dobře předpokládat u nově prodávaných kusů. A právě to naprosto vyhovuje operativnímu leasingu.

Navíc, třeba na trhu datových úložišť jsou nyní produkty, které jsou v podstatě vzájemně zaměnitelné, takže se můžeme bavit o ideální kompatibilitě a kombinovatelnosti. Firmy navíc nebudou muset řešit, co se starým železem – my zajistíme jeho odvoz, rozebrání či repasování. Na sekundárním trhu pak tyto kusy mohou dál sloužit, ať už menším firmám, nebo i školám či neziskovkám.

Menší nebo nové firmy se často obávají větších investic do vlastního hardware…

Můžeme si dovolit financovat i firmy, které jsou z pohledu analýzy risku rizikovější. Víme, že taková firma se bude snažit splácet, protože na serverech má „vše“. A pokud nebude splácet, jakožto majitelé těch serverů můžeme v případě problémů se splácením přijít a odvézt si je.

Zafinancovali byste třeba i dnes trendující těžaře kryptoměn?

Vedle časové hodnoty financovaného hardware pro nás bude směrodatná bonita klienta – historie finančních výkazů, samotný projekt a záruky. Jsme schopni se domluvit i na zastavení pohledávek firmy inkasem. U řady IT firem jsou nejcennější jejich kontrakty na dodávky služeb, než třeba přímo jejich datacentrum. Takže proč ne, klidně těžařskou farmu profinancujeme.