Luxusní restaurace z Babišova svěřenského fondů končí, ztráta jde do desítek milionů

restaurant Paloma

restaurant Paloma Zdroj: restaurant-paloma-mougins.com

Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019)
Restauraci vybavovaly zejména české firmy.
Zařízení Palomy bylo v režii Babišovy partnerky Moniky.
Carpaccio z tuňáka - 1308 Kč (47 eur)
restaurant Paloma
15
Fotogalerie

Restaurace Paloma ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše definitivně zavírá. Na zjištění tamních médií o konci podniku ve francouzském Mougins upozornil server Seznam Zprávy.

"Chtěli bychom našim zákazníkům sdělit, že restaurace se definitivně zavírá. Celý náš tým všem děkuju za důvěru a věrnost, kterou jste nám věnovali za celou dobu našeho fungovaní," píše se na webových stránkách restaurace. 

Jak uvedla francouzská média, není konec restaurace velkým překvapením. "Restaurace nebyla celou dobu od svého otevření zisková. K dramatickému pokles uobratu došlo loni a za celou dobu přinesl podnik ztrátu v hodnotě několika milionů eur," uvedl manažer restaurace Jakub Šíp.

Podnik otevřený před pěti lety získal dvě michelinské hvězdy, o jednu z nich však loni přišel. Restaurace stejně jako její česká "sestra" v Průhonicích jsou ve svěřenských fondech českého premiéra Andreje Babiše.

Prohlédněte si fotogalerii:

O práci tak přišlo dvacet zaměstnanců včetně šéfkuchaře Nicolase Decherchiho, který otevíral i průhonický podnik. Zavření provozovny vnímá negativně i vedení obce Mougins, která se chce stát gastronomickým centrem francouzské riviéry. 

Babiš otevřel luxusní restauraci na Azurovém pobřeží poblíž Cannes v červnu 2013. Interiér podniku, který nese jméno nejmladší dcery malíře Pabla Picassa, navrhla Babišova manželka Monika.

První hvězdičku podnik obdržel v průvodci Michelin Guide pro rok 2014. O rok později dostal dvě z maximálně tří možných hvězdiček. V letošním vydání o jednu přišel.

Restaurace Paloma v Mougins podle českých médií spadá do skupiny SynBiol. Babiš byl dříve jediným akcionářem SynBiolu, kvůli zákonu o střetu zájmů ale následně vložil akcie SynBiolu do svěřenských fondů.

Zaujal vás článek a chcete celý časopis na toto téma? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a zítra máte ve schránce. Doprava je zdarma.