Vlna zdravotně-technologických firem se chystá na burzy

Nasdaq

Nasdaq Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Nasdaq
3
Fotogalerie

Kalifornský technologický start-up Livongo minulý týden oznámil vstup na burzu. Navázal tak na trojici dalších podobně zaměřených firem, které už veřejnou nabídku akcií ohlásily. Server MedCity News upozorňuje, že se jedná se po téměř tříleté pauze o první společnosti z oblasti digitálního zdravotnictví, které vstup na trh chystají.

Firma Livongo nabízí technologické řešení, které pomáhá s péčí o osoby s chronickými stavy, jako je cukrovka nebo zvýšený krevní tlak. Jejím největším zdrojem příjmů jsou diabetici, kteří platí předplatné za měřiče cukru, měřící pásky a další příslušenství. Ke konci března měla společnost více než 164 tisíc zaregistrovaných pacientů s cukrovkou, což je více než dvojnásobek oproti loňsku. Firma navíc spolupracuje s více než 160 zaměstnavateli, patří mezi ně například i Pepsi a Amazon.

„Na Livongo je obrovský tlak, protože se jedná o křížence mezi zdravotní a technologickou firmou. Jeho výkon na burze nastaví směr tomu, jak budou přijímány podobné společnosti, což je opravdu důležité,“ uvedl pro CNBC analytik Marc Albanese z firmy CB insights. Investorům může podle něj Livongo ukázat, zda mohou firmy s podobným byznysovým modelem generovat předvídatelné příjmy a trvalou ziskovost. Většina investorů se prý navíc soustředí buď na technologie, nebo zdravotnictví, jejich kombinace pro ně bude nová.

Společnosti sice rostou tržby, ale zvětšuje se i její ztráta. Za první letošní kvartál utržila 32,06 milionu dolarů, její ztráta činila 14,96 milionu dolarů. Během stejného období loňského roku dosáhla tržeb ve výši 12,46 milionu dolarů a byla ve ztrátě 4,22 milionu dolarů. Od investorů zatím získala téměř 240 milionů dolarů.

Na burzu vstupují i další

Vstup na burzu ve druhé polovině roku plánuje i Phreesia, newyorský výrobce softwaru na kontrolu pacientů. Jeho hlavním produktem je program, který urychluje příjem pacientů a plateb pro poskytovatele lékařské péče. V průběhu letošního roku zpracovala firma na platbách více než 1,4 miliardy dolarů. Její tržby podle webu Mobi Health News vzrostly ze 79,8 milionu dolarů z minulého fiskálního roku na 99,9 milionu dolarů ve fiskálním roce 2019.

Společnost Health Catalyst, která nabízí poskytovatelům lékařské péče analytický software, avizovala vstup na burzu minulý čtvrtek. Ke konci prosince loňského roku měla 126 zákazníků včetně bostonského neziskového poskytovatele zdravotní péče Partners Healthcare. V loňském roce utržila 112 milionů dolarů.

Největší technologicko-zdravotnická společnost Change Healthcare, která se zabývá analýzou zdravotní péče ve Spojených státech, na burzu Nasdaq vstoupila minulý týden. První veřejná nabídka akcií byla ale zklamáním. Akcie se prodávaly za třináct dolarů namísto původně avizovaných šestnácti až devatenácti dolarů.


Jak technologie mění svět investic a zavedená odvětví? Dozvíte se v novém magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15