Pandemie zamíchala s žebříčkem nejbohatších Asijců. Na špici je výrobce vakcíny a balené vody

Čínský miliardář Čung Šan-šan

Čínský miliardář Čung Šan-šan Zdroj: profimedia.cz

Čínský miliardář Čung Šan-šan
Čínský miliardář Čung Šan-šan
Balená voda Nongfu Spring, díky které Čung Šan-šan zbohatl
4
Fotogalerie

Nejbohatším Asijcem po roce 2020 už není Jack Ma. Předběhl jej Čung Šan-šan, který letos zaznamenal růst svého majetku o sedm miliard dolarů. V tuto chvíli má Čung jmení ve výší 77,8 miliardy dolarů, což z něj činí jedenáctého nejbohatšího člověka světa podle indexu Bloomberg. 

Kariéra čínského miliardáře, kterému média přezdívají „osamělý vlk“, zahrnovala mimo jiné žurnalistiku, pěstování hub nebo například práci ve zdravotnictví. V roce 1996 založil společnost Nongfu Spring, vyrábějící balenou vodu. Od zářijového vstupu na hongkongskou burzu vzrostly akcie této společnosti o 155 procent.

Avšak Čung je především vlastníkem farmaceutického gigantu Wantai. Ten patří mezi společnosti, které v současnosti vyvíjejí vakcínu proti onemocnění COVID-19. Akcie Wantai letos poskočily o více než dva tisíce procent. 

Pandemie byla v případě Čunga velmi vstřícná. Stejně mohou uvažovat i současný nejbohatší člověk planety a zakladatel společnosti Amazon Jeff Bezos či indický miliardář Mukeš Ambání, který zaznamenal nárůst svého majetku o 18,3 miliardy dolarů. 

Propad hodnoty svého majetku naopak zaznamenal zakladatel skupiny Alibaba Jack Ma, a to o celkem deset a půl miliardy dolarů za rok 2020. Důvodem je především tažení čínských regulačních úřadů přoti firmám ze skupiny, které jsou vyšetřovány pro podezření z monopolního chování.