Musk zřejmě prodá deset procent svých akcií Tesly. Podvolí se výsledku twitterové ankety

Video placeholde

Šéf amerického výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk v sobotu vyzval uživatele na Twitteru, aby hlasovali o tom, zda má prodat deset procent svých akcií v Tesle. Podle serveru CNBC tak reagoval na kritiku, že neplatí svůj spravedlivý podíl na daních. Uživatelé sociální sítě pak v neděli večer 57,9 procenty hlasů rozhodli, že se má nejbohatší muž světa cenných papírů skutečně zbavit. Otázkou je, zda Musk dostojí svému slovu a podvolí se vůli hlasujících. 

"V poslední době se hodně mluví o tom, že nerealizované zisky jsou prostředkem k vyhýbání se daním, takže navrhuji prodej deseti procent svých akcií Tesly. Podporujete to?" napsal Musk na svém twitterovém účtu. K příspěvku připojil hlasovací mechanismus, který umožňuje uživatelům vybrat z možností „ano“ a „ne“. Uvedl rovněž, že se bude výsledkem hlasování řídit.

Musk hlasování vyhlásil poté, co se v americkém Kongresu objevil návrh na zdanění majetku miliardářů, jež by pomohlo financovat sociální a klimatické programy prezidenta Joea Bidena. V dřívějších příspěvcích šéf Tesly miliardářskou daň kritizoval, napsala agentura Reuters.

Musk na twitteru rovněž upozornil, že nepobírá žádnou mzdu. „Pouze vlastním akcie. Jedinou cestou, jak platit osobně daně, tak pro mne je prodej akcií,“ dodal. Muskův twitterový účet má zhruba 62,7 milionu sledujících.

Musk je nyní podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg nejbohatším člověkem světa s majetkem v hodnotě 338 miliard dolarů, zhruba 7,4 bilionu korun. Koncem loňského roku podle listu The Wall Street Journal vlastnil zhruba 22,4 procenta akcií Tesly, upozorňuje CNBC. Tržní hodnota Tesly začátkem minulého týdne poprvé překonala hranici bilionu dolarů.