Start-up s penězi od Gatese přišel se solární pecí, která by mohla dodávat energii i těžkému průmyslu

Heliogen

Heliogen Zdroj: Heliogen

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Americký start-up Heliogen dosud o sobě vědět nedával. Teď se ale pochlubil nápadem, který podle CNN může znamenat milník ve využití solární energie.

Začínající firma, které poskytli kapitál i miliardáři Bill Gates či majitel listu Los Angeles Times Patrick Soon-Shiong, představila svůj systém umělou inteligencí řízených zrcadel.

Ty prý dokáží vhodně zvoleným náklonem koncentrovat do jednoho bodu tak velké množství tepla, které je potřebné k produkci oceli či skla. Heliogen tak vlastně přišel s mimořádně výkonnou solární pecí, píše CNN s tím, že inovace má potenciál vůbec poprvé najít využití pro energii ze Slunce v těžkém průmyslu.

„Přicházíme s technologií, která může konkurovat cenám fosilních paliv a zároveň nepřispívat k růstu emisí CO2. A to je opravdu něco jako svatý grál,“ popsal šéf Heliogenu Bill Gross.

Výraznější problém ale může představovat nepředvídatelnost sluneční energie – z prostého důvodu, že se slunečním svitem nelze počítat 24 hodin denně. Gross ale tvrdí, že jde o záležitost řešitelnou za pomoci bateriových systému, kam lze energii skladovat.

„Solární pec“ Heliogenu není první svého druhu. Stejný energetický pohon využívají například někteří těžaři ropy v Ománu. Řešení amerického start-upu, které by dokázalo vygenerovat teplotu kolem tisíce stupňů Celsia, by ale údajně mohlo najít využití i v hutích.

Profil Billa Gatese a dalších podnikatelských vizionářů najdete v magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>