Žádný strach z koronaviru: čínská gigatovárna Tesly už brzy obnoví provoz

Čínská továrna Tesly

Čínská továrna Tesly Zdroj: reuters

Továrna Tesly v Číně
Továrna Tesly v Číně
Továrna Tesly v Číně
Čínská továrna Tesly
Čínská továrna Tesly
6
Fotogalerie

Šanghajská továrna na výrobu elektromobilů Tesla začne už v pondělí opět fungovat. A to i přes rekordní nárůst počtu potvrzených případů nákazy smrtícím koronavirem, kvůli které byla produkce pozastavena. S odkazem na slova představitele šanghajské samosprávy o tom informovala agentura Reuters.

V některých částech Číny se snaží úřady napomoci vrátit chod hospodářství do normálu i za cenu dodatečných opatření a nákladů. Šanghaj přislíbila firmám podnikajícím na jejím území – včetně těm se zahraničními vlastníky – pomoc se zvládáním komplikací v důsledku koronavirové epidemie.

Samospráva údajně požádá banky, aby navýšily objem výhodných úvěrů určených pro malé firmy. Tvrdě zasažené sektory jako pohostinství mají být navíc osvobozeny od daně z přidané hodnoty. Výčet vládních opatření tímto kompletní není. Jak přesně se má pomoc týkat Tesly ale úřady neupřesnily.

Kvůli šíření viru řada podniků v Číně omezila provoz, Tesla nebyla výjimkou. Původně mělo ke znovuobnovení produkce dojít 30. ledna po oslavách příchodu čínského nového roku, kvůli epidemii ale byla firma nucena prázdniny prodloužit. Opatření však má za následek zpoždění plánovaných dodávek Modelu 3 na trh.

Právě komplikace spojené s koronavirem podle portálu CNBC přispěly k tomu, že hodnota akcií Tesly prošla v polovině týdne mohutnou korekcí. Po předchozím explozivním růstu odepsaly během 24 hodin přes 17 procent. To je druhý nejdramatičtější propad v rámci jednoho dne v historii společnosti.

Akcie automobilky v posledních dnech těžily z dobrých hospodářských výsledků. Firma minulý týden oznámila, že ve čtvrtém kvartálu vydělala 105 milionů dolarů (2,4 miliardy korun), a vykázala tak druhý čtvrtletní zisk za sebou. K růstu akcií přispěla rovněž zpráva, že společný podnik Tesly na výrobu baterií s japonskou firmou Panasonic poprvé dosáhl čtvrtletního zisku.

Podle CNBC se nicméně objevují obavy, že růst akcií Tesly by mohl být pouhou spekulativní bublinou, a někteří investoři poukazují na podobnost s dřívějším prudkým růstem kybernetické měny bitcoin. Hodnota bitcoinu se koncem roku 2017 vyšplhala na téměř 20 tisíc dolarů. Za pouhý měsíc se pak ale propadla o 65 procent a do konce roku 2018 sestoupila pod 4000 dolarů, připomíná CNBC.