Mince může být ideálním dárkem i pro novorozeně

Dukát pro miminka

Dukát pro miminka Zdroj: Česká mincovna

Dukát pro miminka
Dukát pro miminka
Dukát pro miminka
4
Fotogalerie

Pokud chce někdo uložit dítěti peníze pro budoucnost hned po narození, nabízí se jako jedna z možností i zlatá mince. U České mincovny najdete přímo peníz s motivem miminka, na který lze vyrýt věnování.

Zlatý dukát přijde na necelých deset tisíc. Levnější variantou, kterou mohou miminku věnovat třeba příbuzní, je stříbrný tolar za 1790 Kč (bez vyrytého věnování je o 200 Kč levnější).

Zlato patří odpradávna mezi aktiva, do nichž lidé ukládají svůj majetek. Jeho zásoby jsou omezené a jeho cena dlouhodobě roste. Často se používá jako pojistka v krizích, kdy akcie klesají. Proto se peníz pro nemluvně nabízí jako investice, která mu navíc dřív či později udělá radost i svým designem.

Česká mincovna proto přišla s takovou podobou penízku, kde klasické heraldické a numismatické symboly nahradil reliéf dvou miminek – holčičky a chlapečka. Dárek je zabalený v úhledné krabičce, rovněž s dětským designem, spolu s certifikátem pravosti, kam lze vepsat věnování. Věnování lze ovšem vyrýt i přímo do mince. Tím pádem se z ní stane jedinečný originál.

Dukát pro miminka v podstatě navazuje na staletou tradici, kdy naši bohatší předkové dávali peníz pro štěstí přímo do kolébek. Historie dukátů v Čechách sahá dokonce až k Janu Lucemburskému. Po druhé světové válce se na dukáty do peřinky takřka zapomnělo, ale Česká mincovna se tuto tradici rozhodla oživit ražbou vlastních zlatých dukátů určených přímo pro příležitost narození dítěte.

Podoba dukátu pro rok 2022 je dílem medailéra Petra Patky. Kromě zmíněných dvou miminek najdete na přední, tzv. averzní straně ještě srdíčko a nápis „dukát k narození dítěte“. Na druhé, tzv. reverzní straně potom korále, do nichž jsou vepsána znamení zvěrokruhu. Uprostřed je prázdný prostor vyhrazený pro vyrytí věnování. Vepsat do něj lze cokoliv. Omezení platí pouze pro rozsah: tři řádky po deseti znacích včetně mezer…

Dukát pro miminkaDukát pro miminka|Česká mincovna