Work-life balance máme díky cestování v karavanu perfektní, říká webový designer Válka

Digitální nomádi

Digitální nomádi Zdroj: Canon

Víťa Válka, webový designer
2
Fotogalerie

Víťa Válka se již 24 let živí jako webový designer na volné noze a s rodinou pravidelně vyjíždí na několikaměsíční cesty karavanem. Je pravým digitálním nomádem, který kombinuje práci s cestováním a boří tradiční schéma oddělující zaměstnání a volný čas. „S inovacemi v technologiích a rychlejším internetem dostupným kdekoliv je práce na dálku hračka,“ říká v rozhovoru.

Stoupá počet lidí, kteří cestují a zároveň pracují?

Je jich násobně více. Když jsme po roce 2012 začínali, tak jsme byli v kempu mimo letní sezonu jediná rodina s dětmi. Dnes je nomádství fenomén. Proto jsme založili projekt Camperguru, což je katalog těch nejlepších míst v Evropě pro karavanové nomády. Zjistit totiž rychlost internetu nebo dostupnost business služeb v okolí kempů nebylo doposud tak snadné. Přece jen kempy bývaly spíše dovolenkovou atrakcí než coworkem.

Jak přesně vypadá vaše „nomádství“? Vyhovuje vám více než práce z kanceláře?

S rodinou žiji na Moravě a v obytné dodávce vyrážíme na několikaměsíční výlety po Evropě. Máme třeba prozkoumané celé Středozemí až po Maroko. A při tom lze krásně dělat práce a mít klienty po celé České republice i ve světě. S inovacemi v technologiích a rychlejším internetem dostupným kdekoliv je práce na dálku hračka. Doznává sice drobných kompromisů, ale vyvažuje to možnost trávit dny i víkendy v novém prostředí, nové zemi a kultuře. Obohacuje to tak nejen nás rodiče, ale zejména děti, kterým ukazujeme svět a jeho historii ve skutečném prostředí, nejen v knize nebo na obrazovce.

Považujete se tedy za dobrý příklad work-life balance? Tedy – jste šťastní s tím, jak kombinujete pracovní a osobní život?

Jednoznačně ano, právě v karavanu máme ten balanc perfektní. Navíc se naše rodina díky tomu sblížila. Protože je v obytné dodávce i karavanu málo místa, není nouze ani o střety názorů, to ale brzy odeznělo a dnes už přesně každý z nás čtyř ví, jak se zachovat a jak si vzájemně život zpříjemnit. Další výhodou je, že karavan je dům na kolech, který si na rozdíl od kanceláře přizpůsobíte podle sebe. Zatopíte, uvaříte si oblíbené jídlo v čase, který vám vyhovuje, a zdřímnout si také můžete kdykoliv.

V čem spatřujete další výhody práce na dálku?

Klíčová je úspora času a nákladů za dopravu do práce. Další je možnost postavit mezinárodní tým specialistů, aniž by se někdo musel stěhovat z místa svého bydliště. V projektu Stockphotos je nás v týmu asi 15 a jsme roztroušení po celé planetě. Takže třeba zákaznická podpora funguje non-stop, protože máme pokrytá všechna časová pásma.

Jak na cestách řešíte vzdělávání dětí? Máte pevný pracovní režim?

O učení se stará hlavně žena a já mám pod palcem angličtinu. Nejprve jsme se báli, že to nezvládneme, ani když půjdou děti do školky. Nakonec se nám domácí učení dařilo až do konce prvního stupně. Až nyní, na druhém stupni, dáváme předost výuce ve škole. Učivo je náročnější a nechceme, aby se holky učily jen od rodičů. Co se týče režimu, máme dny rozdělené na cestovní a necestovní. Když někam jedeme, člověk toho moc neudělá. Naopak když jsme zaparkovaní na místě, doženeme práci i školu a zůstaneme tam tak dlouho, jak je potřeba.

Bez čeho se digitální nomád v práci neobejde?

Jediné, bez čeho se neobejdu, je počítač. Dál si na grafiku vozím externí monitor a žena pro tisk školních pomůcek příruční tiskárnu. Klíčový je ale stabilní internet. Dříve byl jen v kempu, hotelu či restauraci nebo s lokální sim kartou. Dnes si bereme svůj roamingový tarif po Evropě a ten je pro dva pracanty a dvě školačky dostatečný. Ještě se hodí mít sluchátka, která izolují okolní zvuky.

Jakou roli ve vaší práci hrají třeba cloudová úložiště? Využíval jste je již před začátkem cestování, nebo jste se s nimi musel naučit?

Cloud přišel nezávisle, ale musím říct, že naše cesty učinil opět o něco bezstarostnější. Záloha pracovních dat člověka hodí do klidu. Takže i kdyby nám ukradli notebook, máme svá data k dispozici a přímo na cestě můžeme nákupem nového zařízení pokračovat v práci bez nutnosti návratu domů. Jednou jsem takto řešil grafický tablet ve Španělsku a mám jej dodnes.

Potýkáte se při práci na dálku i s nějakým znevýhodněním?

Vše je skoro úplně stejné jako doma. Snad jen kávovar máme doma lepší než na cestách, a tak si pro espresso zajdeme do plážového baru. Čtyři projekty, ve kterých jsem zapojený, jedním z nich je právě Camperguru, jsou už od počátku budované na dálku přes Slack, Trello, e-mail a Zoom telefonáty. Osobní setkání s kolegy je spíš bonus než nezbytnost. Bez čeho se však neobejdete, je tým lidí, kteří se sami dokážou řídit. Musíte mít na sebe svůj vlastní bič a umět se donutit pracovat, i když venku šumí moře a děti se koupají.

Je pravdou, že digitální nomádství s sebou nese i určité snížení životních nákladů? Pokud ano, dokážete úspory nějak vyčíslit?

Nabízí se srovnání s dovolenou. Za měsíc ve vlastním karavanu utratíme méně, než by stál týden klasického zájezdu do Egypta. A náklady lze ještě stlačit parkováním na místech zdarma nebo nakupováním v lokálních obchodech.

Existují oblasti vašeho zaměstnání, které není možné vykonávat na dálku?

Většinou se jedná o úřady, ale i tam díky datovým schránkám a digitální komunikaci už dnes není problém se domluvit, pokud člověk udělá přípravu před cestou. Školu máme velice vstřícnou, a tak jsme často i školní materiály dostali okopírované do emailu nebo nám je poslali poštou do daleké země.

Přenesli jste si nějaké postupy z cest do života tady v Česku?

Hodně dbám na zálohování dat. Jak v cloudu, tak lokálně si hlídám, abych o žádná pracovní ani osobní data nepřišel. A pak samozřejmě vše, co lze, řeším digitálně. Účetní doklady skenuji nebo si je fotím. Poznámky mám v digitálním kalendáři, a ne v notýsku. Hlídám si energetickou náročnost svých zařízení, protože solární panely neposkytují nekonečno energie. To vše se promítá do udržitelnější životosprávy a přístupu ke zdrojům i doma.

Jaké rady byste dal lidem, kteří plánují začít žít podobně jako vy?

Půjčte si obytné auto na víkend nebo na týden a zažijte to na vlastní kůži. Zkuste pracovat s omezenou výbavou. Domluvte se s partnerem, jak byste si rozdělili kompetence. Vyrazte nejdříve nedaleko, třeba do Chorvatska, než se vypravíte na delší cestu. Když překonáte ponorku v karavanu a ovládnete technickou stránku vozidla, je dost pravděpodobné, že si koupíte brzy vlastní „obytku“ a vyrazíte dál.

Víťa Válka, webový designerVíťa Válka, webový designer | Canon