Vyplatí se platební terminál? Češi platí kartou více než dřív

Comgate

Comgate Zdroj: E15

Přijímat v provozovně platby kartou, nebo ne? Data ukazují, že zákazníci v Česku a na Slovensku bezhotovostní platby vyžadují. Chtějí za svůj nákup zaplatit co nejjednodušeji a objemy bezhotovostních plateb podle průzkumu Comgate rostou. Podnikatelům, kteří jim vycházejí vstříc, tak platební terminál přináší zvýšení tržeb.

Přijímání bezhotovostních plateb se vynořuje jako téma zcela pravidelně. Intenzivní diskuze, kolik obchodníků vyžaduje pouze platby v hotovosti, probíhala také loni. Podle dat společnosti Comgate ale žádné hromadné odmítání karet na stole není.

Platebních terminálů se obchodníci nezbavují kvůli konci EET ani kvůli tomu, že jejich provoz s sebou nese náklady v podobě transakčních poplatků.

Podíl hotovostních plateb prudce klesá

Že chtějí lidé platit hotově, je určitá fikce. Podle studie společnosti FIS hotovostní platby celosvětově klesají. V Evropě ještě v roce 2019 dosahovaly v maloobchodě podílu 40 procent. V roce 2022 ale už byl jen poloviční, a sice 22 %.

Obdobný trend ukázal i předvánoční průzkum společnosti Comgate mezi podnikateli v maloobchodě a službách. Otázka zněla, zda v roce 2023 obchodníci zaznamenali změnu v tom, jaký způsob platby preferují zákazníci. Více než polovina (55,7 %) účastníků průzkumu odpověděla, že zákazníci platí kartou častěji než dříve, pouze 5,4 % podnikatelů zaznamenala vyšší příklon k hotovosti.

Zákazníci platí kartou častějiZákazníci platí kartou častěji|Comgate

Zákazníci podle průzkumů chtějí zaplatit rychle a pohodlně – v době karet virtualizovaných do aplikací chytrých telefonů nebo hodinek zabere platba jedno mávnutí rukou nad terminálem. V obchodě, který přijímá pouze hotovost, utratí zákazníci jen do výše obnosu, který mají zrovna v peněžence, nebo musejí běžet k nejbližšímu bankomatu, případně ke konkurenci.

Zvýšení tržeb

U obchodníků, kteří začnou karty přijímat, tak nakoupí více zákazníků. Podle některých studií navíc mají takoví zákazníci vyšší sklony k impulzivním nákupům – vyhledávají zboží vyšší hodnoty a utratí více.

K výhodám terminálů patří i rychlost a omezení chybovosti při práci obsluhy. Zatímco u hotovosti může dojít k tomu, že se obchodník přepočítá, přijme nebo vrátí špatnou částku, u platby kartou tento proces odpadá – přinejhorším může zadat chybnou hodnotu na terminálu nebo v pokladním systému. Takový omyl je ovšem snadno odhalitelný.

Obchodník se také nemusí starat o fyzické peníze. Hotovost musí evidovat, přepočítat a odnést do banky. Při platbě kartou má obnos na účtu většinou do druhého dne bez jakýchkoli starostí.

Získat terminál je snadné

Comgate nabízí platební terminál s nízkými poplatky podle veřejně dostupných a přehledných tarifů. Obchodníci, kteří dosud platby kartou nepřijímali, navíc mají terminál na půl roku zdarma. Cesta k němu je snadná – stačí vyplnit poptávkový formulář, pracovníci podpory se zájemci nejpozději do druhého dne ozvou a celým procesem ho provedou.