Komentář: Nebojte se lidí s tmavou pletí. Znásilňují stejně jako my

autor: Chase Carter zdroj: http://bit.ly/2akcf4w

autor: Chase Carter zdroj: http://bit.ly/2akcf4w

„Pravý muž touží po dvou věcech: po nebezpečí a hře. Proto hledá ženu – nejnebezpečnější hračku,“ řekl Friedrich Nietzsche. Jsou ženy opravdu jen hračkami v rukou mužů, kteří si se ženami mohou dělat co chtějí?

Možná to znáte samy. Nebo si to zkuste představit. Jste mladá, přiměřeně atraktivní, ale ne nutně vyzývavá dívka a procházíte se městem. Do cesty vám vstoupí muž, který odmítne uhnout, a když raději přejdete na druhou, byť rozkopanou stranu ulice, doprovází vás pískání dělníků. Kluk v autě, co projíždí kolem, něco houkne z okna a vy víte jenom to, že to mělo být oplzlé. S domovními dveřmi prásknete, vzteky i úlevou, ale doma se dozvíte, že máte být ráda. Vždyť to je dobře, že si vás někdo všímá, ne?

Ignorovat i sebemenší náznak obtěžování ovšem vede jen k tomu, že jsme k tomuto násilí více tolerantní. V britském Nottinghamshire se ale rozhodli jinak, ženy tam díky nedávno schválenému opatření mohou nevítané sexuální náznaky včetně pískání a pokřikování nahlásit policii, která se jimi bude zabývat coby projevem sexuálního obtěžování nebo nenávisti. Zdejší ženy tak konečně mohou přestat o podobných incidentech mlčet – což je skvělá zpráva, když uvážíte, kolik žen v civilizované západní společnosti nenahlásí ani znásilnění, protože se bojí reakcí policie i svého okolí. A taky když vezmete v úvahu, jaké reakce opatření způsobilo: od „je to postavené na hlavu“ po „nepatřičné chování uprchlíků teď odskáčou slušní Evropané“. Jako kdyby se sexuální obtěžování netýkalo nás všech.

Evropské obtěžování = žádné obtěžování?

V Česku, kde ještě nejsme zvyklí ani na debatu o domácím násilí, by podobné opatření bezpochyby vyvolalo ostré protesty. V čele odpůrců by možná stál sám Martin Konvička, který nedávnou před brněnskou mešitou jasně ukázal, co považuje za tradiční českou kulturu – právo beztrestně obtěžovat ženy, brát je jako kus masa a sexuální objekt, který na sobě nemá mít téměř nic. Aneb podvazky povoleny, burky ne, ale jinak jde samozřejmě o obranu demokracie. Přitom základem demokracie jsou stejná práva pro všechny, tedy i právo ženy na soukromí, bezpečí a hrdost. Ale asi ne v zemi, kde prezident dělá v předvolební diskusi narážky na zemany a jejich zálibu ve znásilňování.

Takže ještě jednou: pokřikování, sexuální narážky a nevyžádané dotyky nejsou lichotka. Lichotka je „moc ti to sluší“, ne „ukaž kozy“. Lichotka je podržení dveří, ne když kolem ženy v noci pomalu projedete autem.

Ale tohle nikdo ze slušných Evropanů nedělá. Samozřejmě. Tohle dělají jen uprchlíci a přijde doba, kdy bude znásilnění na denním pořádku. Pokud to tak není už dnes. Tedy ne že by se o tom ve společnosti slušných bílých mužů mluvilo…

Zakažme muže

Když na ženu sáhne muž snědé pleti, je to téma do médií s podtitulem „zkáza Evropy je tu“. Jenže každý takový migrant odhaluje stejně jak Tolstého Anna Kareninová prohřešek celé společnosti. A my ho stejně jako petrohradská smetánka Annu chceme potrestat, protože zviditelnil to, co dělá potají skoro každý. Zatímco budou editoři všech zpravodajských redakcí hledat správnou formulaci pro opovržení nad chováním cizáků, desítky dalších žen budou znásilněny bílým Evropanem. Ale za to si mohly přece samy, ženy nemají v noci chodit nevhodně oblékané, ne? A přes den ostatně taky ne.

Možná kdyby měla tu burku a ne výstřih nebo krátké šaty? Nebo se chovala cudněji? Odpovědi mimochodem najdete ve videu s výmluvným názvem It´s Your Fault.

Nemusíme se bát cizích zvyků. Znásilnění je u nás už běžné.