Mobilní sítě na silvestra zaznamenaly meziročně skoro o třetinu vyšší využití dat

Oslavy konce roku v Ostravě

Oslavy konce roku v Ostravě Zdroj: ČTK

K přáním do nového roku Češi stále častěji používají internet. Mobilní operátoři na silvestra zaznamenali meziročně až o 28 procent vyšší využití datových služeb. Lidé nadále upouštějí od posílání textových a multimediálních zpráv. V případě hovorů se stav u O2 oproti předchozímu konci roku téměř nezměnil, T-Mobile evidoval pokles, naopak Vodafone spojil meziročně více volání. Vyplývá to z údajů, které dnes mobilní operátoři zveřejnili.

Síť O2 měla poslední den v roce rekord v objemu přenesených dat, ve srovnání s předchozím silvestrem stoupl zhruba o 28 procent. Lidé prostřednictvím O2 uskutečnili 31. prosince 16,4 milionu hovorů, což je meziročně o 0,8 procenta méně. Nejvytíženější byla podle mluvčí O2 Kateřiny Mikšovské tradičně hodina mezi půlnocí a 01:00, kdy operátor spojil přibližně 2,2 milionu hovorů. Počet odeslaných textových zpráv v meziročním srovnání klesl asi o osm procent na 7,6 milionu. Počet odbavených MMS byl oproti minulému silvestru nižší zhruba o 16 procent, lidé jich odeslali přibližně 214 tisíc.

Datový provoz v síti Vodafone byl 31. prosince meziročně o čtrvtinu vyšší, nejvytíženější byl čas mezi 21:00 a 22:00. Mobilní operátor na silvestra spojil přibližně 16,8 milionu hovorů, oproti předchozímu roku o čtyři procenta více, zkrátila se ale délka volání. SMS prostřednictvím sítě Vodafone lidé na silvestra odeslali 5,2 milionu, v meziročním srovnání je to propad o 12 procent. 

T-Mobile poslední prosincový den zaznamenal meziročně o pět procent vyšší objem spotřebovaných dat. Lidé data nejvíce používali od 21:00 do 22:00, v tomto čase ale v porovnání s předchozím rokem šlo o pokles o 1,4 procenta. Zákazníci sítě T-Mobile během silvestrovských oslav uskutečnili asi 21,8 milionu hovorů, meziročně zhruba o dvě procenta méně. V první čtvrthodině nového roku operátor spojil 1,2 milionu hovorů, ve srovnání se stejnou dobou předchozího roku to bylo o 16,4 procenta méně.

Za celou první hodinu nového roku zákazníci T-Mobile uskutečnili přibližně 2,3 milionu volání, což je meziroční pokles o 4,2 procenta. "Propad zaznamenaly i multimediální zprávy, jichž bylo z mobilů odesláno 177 650, nejvíce pak v čase 23:45 až 00:45, přesto o 8,4 procenta méně," uvedla manažerka externí komunikace T-Mobile Zuzana Svobodová.