Zisk Twitteru vystřelil vzhůru o 87 procent. Přírůstek uživatelů ale zklamal

Twitter varuje, že markantní přírůstek počtu uživatelů, který podnítila pandemie, bude do budoucna těžké udržet. Ostatně v tomto ohledu sociální síť nesplnila plán.

Twitter varuje, že markantní přírůstek počtu uživatelů, který podnítila pandemie, bude do budoucna těžké udržet. Ostatně v tomto ohledu sociální síť nesplnila plán. Zdroj: profimedia.cz

Provozovateli americké sociální sítě Twitter stoupl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk nad očekávání analytiků, a to o 87 procent na 222,1 milionu dolarů, zhruba 4,7 miliardy korun. Prognóz nicméně nedosáhl nárůst uživatelů o 27 procent. Společnost varovala, že přibývání nových uživatelů, které loni umocnila pandemie, v následujících kvartálech oslábne.

Kromě čistého zisku společnost překonala odhady analytiků i v tržbách. Ty se Twitteru od října do prosince meziročně zvýšily o 28 procent na rekordních 1,29 miliardy dolarů. Tržby z reklamy stouply o 31 procent na 1,15 miliardy dolarů. K jejich zvýšení přispěly nové formáty a lepší zacílení, uvedl finanční ředitel Ned Segal.

V dopise akcionářům Twitter napsal, že markantní přírůstek počtu uživatelů, který podnítila pandemie, bude do budoucna těžké udržet. Firma se sídlem v San Francisku uvedla, že měla ve čtvrtém čtvrtletí 192 milionů denních uživatelů sítě, kterým se zobrazuje reklama.

Twitter si získal pozornost médií v kontextu celosvětové debaty o tom, co je na sociálních sítích dovoleno. Společnost zablokovala kvůli nepokoji v sídle amerického Kongresu účet bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Na druhé straně Twitter odmítl požadavek indické vlády a nezablokoval účty spojené s protesty farmářů.